Ekzekutimet në Iran e çuan numrin global të ekzekutimeve në nivelin më të lartë në tetë vjet, thotë raporti.

Fragmente nga revista TIME më 29 maj 2024

Numri i ekzekutimeve në mbarë botën u rrit vitin e kaluar në nivelin më të lartë që nga viti 2015, i nxitur nga një rritje e mprehtë e përdorimit të dënimit me vdekje në Iran. Të paktën 1,153 njerëz u ekzekutuan nga qeveritë në vitin 2023, numri më i lartë në tetë vjet, sipas një raporti nga Amnesty International të lëshuar më 29 maj. Gati tre të katërtat e të gjitha ekzekutimeve të dokumentuara publikisht u kryen nga Republika Islamike e Iranit, e cila ekzekutoi 853 njerëz këtë vit.

Rritja e fundit e ekzekutimeve mendohet të jetë për shkak të përpjekjes së regjimit për të penguar protestuesit pasi demonstratat masive përfshijnë vendin në vitin 2022, sipas Amnesty. Protestat nisën fillimisht si reagim ndaj vdekjes së 22-vjeçares Mahsa Amini, e cila vdiq në paraburgim pasi u arrestua nga policia për mosmbajtje të hixhabit në përputhje me standardet e Republikës Islamike. Ato u përhapën shpejt në të gjithë vendin, me qindra mijëra iranianë që dolën në rrugë dhe shumë duke brohoritur parulla që bënin thirrje për rënien e qeverisë.

Republika Islamike ka një histori të gjatë të përdorimit të dënimit me vdekje për të penguar trazirat politike. Brenda tre viteve të para të marrjes së pushtetit pas vitit 1979, regjimi ekzekutoi më shumë se 4,000 njerëz. Ish-presidenti i Iranit Ebrahim Raisi, i cili vdiq kohët e fundit në një aksident helikopteri, mbikëqyri personalisht ekzekutimet masive të mijëra të burgosurve politikë në vitin 1988.

Exit mobile version