Enjte, 21 Maj 2020 08:44

Laureatët e Nobel-it Bëjnë Thirrje për Lirimin e Studentëve Elitarë Iranianë

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Letra e laureatëve të Nobel-it drejtuar Komisioneres së Lartë të OKB-së për të Drejtat Njerëzore lidhur me dy studentët elitarë iranianë që janë arrestuar

Në një letër të përbashkët drejtuar Komisioneres së Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, nëntë laureatë të Nobel-it paralajmëruan se arrestimi i dy studentëve elitarë iranianë, Amir Hossein Moradi dhe Ali Younesi, përgatit terrenin për një represion të gjerë e brutal ndaj disidentëve dhe studentëve në muajt pas krizës së koronavirusit.

Ata theksuan se regjimi iranian, nga frika e një kryengritjeje të re, nuk ka zgjidhje tjetër veçse të përdorë frikësimin dhe represionin ndaj qytetarëve të tij.

Letra lexon: “Ne, laureatët e Nobel-it që nënshkruajmë këtë letër, ju nxisim që të përdorni pozicionin tuaj për të bërë çdo përpjekje të mundshme në mënyrë që të sigurohet lirimi i menjëhershëm i të burgosurve politikë, në veçanti Ali Younesi dhe Amir Hossein Moradi.”

signers:

 • Profesor Barry Barish, izemimi Nobel, Fizikë 2017, SH.B.A.
  Profesor David Wineland, Prmimi Nobel, Fizikë 2012, SH.B.A.
  Profesor John Lewis Hall, Prmimi Nobel, Fizikë 2005, SH.B.A.
  Profesori Richard Roberts, izemimi Nobel, Mjekësi 1993, SH.B.A.
  Profesor Elias Corey, izemimi Nobel, Kimi 1990,SH.B.A.
  Profesori Thomas Cech, Prmimi Nobel, Kimi 1989, SH.B.A.
  Profesor Jerome Friedman, Prmimi Nobel, Fizikë 1986, SH.B.A.
  Profesor John Polanyi, Prmimin Nobel, Kimi 1986, Kanada
  Profesori Sheldon Glashow, izemimi Nobel, Fizikë, 1979, SH.B.A.

Lajmi i fundit