Enjte, 28 Nentor 2019 19:41

Roli i grave iraniane në protestat e fundit

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Roli i grave iraniane në proteatat e fundit              25 NENTOR 2019
Paralelisht me protestat mbarëkombëtare të Iranit që tronditën tokën nën këmbët e mullahëve, u shfaq një fenomen i ri. Ishte roli i grave iraniane në udhëheqjen dhe organizimin e protestave dhe bërjen e modeleve të rezistencës për njerëzit e tyre.

"Gjatë trazirave të fundit, udhëheqja dhe organizimi special i grave ishin mbresëlënëse. Në pjesë të shumta, veçanërisht në periferitë e Teheranit, gratë 30-35 vjeçare dukej se luanin rolin kryesor të kaosit. Vëzhgimet e reporterëve tanë tregojnë se secila prej këtyre grave me uniforma ka një detyrë të veçantë. Njëra është filmimi i trazirave, një tjetër ndalon makinat dhe një tjetër provokon njerëzit të bashkohen me radhët e trazirave ”, ka shkruar në 20 nëntor faqja zyrtare shtetërore Mashreq.

 Mashreq gjithashtu pranoi se, "Prania e gjallë e grave ka qenë një faktor i rëndësishëm në ngjalljen e emocioneve dhe zellit të komunitetit ... që rezultoi në zgjerimin e protestave!"
Realiteti është se avokatët e regjimeve kanë bërë zbulime në vazhdën e rolit jetësor të grave iraniane gjatë kryengritjes së fundit. Për shumë vite, mullahët përpiqeshin të margjinalizonin gratë dhe të kufizonin aftësinë e tyre për ti mbajtur në shtëpi dhe për të rritur fëmijë. Sidoqoftë, në protestat e fundit, gratë dhe vajzat e reja iraniane vërtetuan aftësinë e tyre për të sfiduar regjimin dhe për të luajtur një rol kryesor në vendosjen e fatit të vendit të tyre.

.Regjimi konfirmon saktësinë e Mme. Parashikimi i Rajavit

Në lidhje me këtë, gazeta Javan ’, e lidhur me Trupat e Gardës Revolucionare (IRGC) nënvizoi rolin e grave dhe shkruante," Një detyrë e veçantë u specifikua për gratë. Ato kishin një "rol thelbësor" në të dy sulmet kundër qendrave Basijve dhe nxitjen e të rinjve. megjithëse asnjëra nga ato nuk u vra, por sjelljet e tyre ishin të ngjashme me ushtrimet ushtarake të grave anëtare të [Mojahedin-e Khalq (MEK / PMOI)] ".

Në mënyrë të mrekullueshme, lufta e grave në Iran ka kaluar faza të dukshme. Në këtë kontekst, duhet të konsiderohet se për rreth tre dekada, gratë udhëheqin grupin e vetëm opozitar kundër diktaturës fetare. Nga ana tjetër, Këshilli Kombëtar i Rezistencës së Iranit (NCRI) është i njohur si një alternative e zbatueshme kundër mullahëve dhe kryesohet nga një grua, Zonja Maryam Rajavi.
Shumë vite më parë, Presidentja e zgjedhur e NCRI Maryam Rajavi zbuloi thembrën e Akilit të mullahëve. Në vitin 1996, ajo iu drejtua fashizmit fetar dhe u betua se mullahët do të rrëzohen nga pushteti atëhere kur "kurrë nuk e presin". Sot, zyrtarët iranianë nënvizojnë saktësinë e vërejtjes së zonjës Rajavi. Në lidhje me këtë, autoritetet e regjimit e krahasojnë haptas rolin e grave në kryengritjen e fundit me atë të grave si armiku i vetëm kundër regjimit teokratik në Iran.

Lajmi i fundit