Merkure, 10 Qershor 2020 11:42

Koronavirusi dhe kriza në regjimin Iranian

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Qërshor 2020

1- Burimet e Muxhahedin-e Khalq (MEK) në Iran raportojnë se numri i të vdekurve për shkak të COVID-19 është rritur në afro 50,000.
2- Ministri i Shëndetësisë i regjimit njoftoi më 2 qershor, se totali i personave të infektuar në 24 orët e kaluara arriti në 3117, që është katër herë më i madh sesa një muaj më parë dhe është shifra më e lartë që nga 3.5 muajt e fundit.
3- Regjimi iranian që nga fillimi i krizës së koronavirusit, ka mbuluar shifrat e vërteta dhe ka lëshuar informacionin e rremë. British Daily Mail publikoi një raport ekskluziv më 29 maj 2020 në lidhje me këtë temë dhe shkruajti se videot tronditëse tregojnë se iranianët e sëmurë humbasin ndjenjat në rrugë. Aktivistët raportuan se pandemia e koronës kishte filluar në Ambasadën e Kinës një muaj para njoftimit zyrtar.
4- Ndërsa autoritetet iraniane pranojnë se më shumë se 60 milion iranianë jetojnë nën kufirin e varfërisë, ende shpenzojnë pjesën më të madhe të buxhetit të Iranit për terrorizmin e jashtëm dhe shtypjen e brendshme si dhe buxhetin që po vidhet nga udhëheqësit iranianë. Heshmatollah Falahatpisheh, kryetari i nënkomitetit të Sigurisë dhe Politikës së Jashtme në parlamentin iranian tha në 20 maj se Irani ka paguar 20 deri në 30 milion dollarë për vazhdimin e luftës në Siri. Monedha e Iranit ka humbur 50% të vlerës së saj gjatë 6 muajve të fundit dhe 80% në dy vitet e fundit.
5- Situata në Iran është kritike, kjo është arësyeja që mediat shtetërore dhe zyrtarët iranianë të paralajmërojnë për një kryengritje të madhe dhe të egër. Media e drejtuar nga shteti, Araman shkruajti në 12 Prill 2020: në lidhje me situatën aktuale politike dhe ekonomike në Iran dhe duke analizuar këtë realitet që klasat e ulëta po përballen me varfëri të rëndë, kriza e super korona virusit na tregon për një katastrofë të madhe humanitare brenda dhe jashtë Iranit. Një pjesë e komunitetit, mungesa e një sistemi prodhues, vetëpunësimi masiv, grumbullimi i të varfërve dhe emigrantëve në qytete, do të ... veprojnë si një bombë sociale që mund të shpërthejë dhe të çojë në një trazirë sociale.
6- Në këtë situatë, MEK dhe rezistenca iraniane patën një rol të njëpasnjëshëm në zbulimin e politikës vendimtare të regjimit iranian rreth koronavirusit. Regjimi i mullahëve po përballet me një krizë mbijetese. Mullahët donin të përdorin krizën e koronavirusit si një mjet mbijetese; sidoqoftë, ajo është kthyer në bumerangun e tyre. Ali Khamenei, Kryetari i Lartë, kërkon një qeveri të re me një model të Qassem Soleimanit në mënyrë që të shtypë kryengritjet e mëtejshme. Khamenei, Presidenti iranian Hassan Rouhani, zyrtarë dhe ekspertë të regjimit paralajmërojnë vazhdimisht për një kryengritje më të madhe se ato të mëparshme në Janar 2018 dhe Nëntor 2019. Kryetari i Lartë tha në 17 maj se është i shqetësuar për ndikimin e MEK tek të rinjtë dhe studentët, si dhe në krizat e brendshme dhe në kolapsin brenda.
7- Vërejtjet e Khameneit po përsëriten nga ndjekësit e tij në mënyrë më të qartë duke thënë: "tani, ne jemi dëshmitarë se MEK ka zgjuar mijëra qelizat e saj aktive, Njësitë e Rezistencës, me udhëheqjen qendrore dhe u jep atyre detyra." Media e drejtuar nga shteti, Raja News, 17 maj 2020.
8- Përballë kësaj situate kritike, ekspertët e inteligjencës të regjimit iranian japin zgjidhje të ndryshme. Një nga ekspertët e inteligjencës të regjimit thotë: "masa më e madhe që mund të konsiderohet si një hap themelor dhe pozitiv kundër MEK është deklarimi i identitetit të kësaj organizate në opinionin publik, veçanërisht në një vend që MEK është prezent (Shqipëri); ky do të ishte një hap i lidhur me një diplomaci publike. Ky hap do të hap rrugën për hapa të mëtejshëm për të bërë presion mbi statistikat që mbështesin dhe strehojnë këtë organizatë. Familjet mund të bëjnë presion mbi qeverinë shqiptare duke ekspozuar MEK ".
9- Në këtë punë të studiuar me kujdes, kohët e fundit, regjimi iranian u rikthye në një taktikë absurde dhe të përsëritur, duke dërguar peticion për zyrtarët. Ky është lajmi: 11000 familje të anëtarëve të MEK në Teheran i dërguan një peticion Kryeministrit Edi Rama, me titull: "fëmijët tanë janë zaptuar nga terroristët në Shqipëri". Është qesharake që ata shkruajnë se kjo ka ndodhur me bashkëpunimin e qeverisë shqiptare. Anëtarët e MEK janë më pak se 3000 në Shqipëri dhe janë nga pjesë të ndryshme të Iranit; tani si mund të jenë 11000 familje nga Teherani, përveçse  nëse ata kanë lidhje të rregullta me Ministrinë e Inteligjencës të regjimit iranian. Realiteti është se regjimi iranian ndjek dy synime përmes këtyre akuzave të rreme: së pari, të zhvillojnë një luftë psikologjike kundër MEK dhe së dyti, dërgimin e agjentëve të saj në Shqipëri nën mbulesën e anëtarëve të familjes për spiunimin dhe planifikimin e planeve terroriste. Arritja e këtij qëllimi natyrisht, nuk është e lehtë për mullahët pasi u dëbuan ambasadori i tyre dhe tre diplomatët terroristë nga Shqipëria.

Lajmi i fundit