Enjte, 10 Shtator 2020 09:24

Pavarësisht nga Fushata e Demonizimit të Teheranit, Lëvizja e Opozitës së Iranit vazhdon të rritet

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

*DR. MAJID RAFIZADEH

Irani është në prag të një ndryshimi historik. Situata ekonomike është e zymtë, qeveria është gati e falimentuar dhe një valë e dytë e infeksioneve të koronavirusit ka goditur vendin, zyrtarët e regjimit i ka pushtuar ankthi për shkak të trazirave në rritje dhe kolapsit të shtetit.

Në këtë kontekst, regjimi është bërë më i ndjeshëm ndaj grupeve të organizuara të opozitës, duke lëshuar një fushatë për demonizimin dhe diskreditimin e tyre.

të shtunën, mijëra iranianë mesatarisht nga e gjithë bota  u lidhën virtualisht me shtëpinë e MEK në Shqipëri. NCRI është një koalicion i gjerë i grupeve demokratike që përfshin MEK. Organizatorët thanë se mbi 300 shoqata iraniane morën pjesë në konferencën globale shtatë-orëshe në internet. Inxhinierë, profesorë, mjekë, atletë dhe anëtarë të shquar të komunitetit iranian folën në këtë tubim dhe vlerësuan grupin opozitar.

Takimi i së Shtunës tregoi mbështetje të dukshme mbarë popullore për grupin opozitar. Në hulumtimin tim të pavarur, unë ende nuk kam parë ndonjë grup tjetër opozitar që mund të ketë një mbështetje të tillë kaq të fuqishme.

Për më tepër, ngjarja përkoi me 56 vjetorin e themelimit të grupit të opozitës. Kjo e bën atë një nga lëvizjet kryesore më të gjata të opozitës në botë. Është një mbijetesë heroike  për një lëvizje masive që i ka rezistuar një fushate ekzekutimesh dhe sulmesh terroriste nga një regjim fondamentalist  mundi të mbijetojë kaq gjatë pa u mbështetur diku tjetër.

Gjithashtu nuk ka gjasa që zbulimi që bëri grupi opozitar, për herë të parë, rreth programit sekret bërthamor të Teheranit në 2002 të ketë ndodhur pa pasur burime të besueshme në Iran.

Një tipar i rëndësishëm i qëndrimit të grupit opozitar është refuzimi që ai i bën diktaturave historike në Iran. Një nga temat e shpeshta në tubimet e tij është denoncimi si për mullahët ashtu edhe për Shahun (monarkinë) para tyre. Të Shtunën, Marjam Raxhavi, Presidentja e zgjedhur e Këshillit Kombëtar të Rezistencës së Iranit (NCRI) theksoi se iranianët "nuk po shohin nga e kaluara, ata kanë i kanë hedhur sytë për të ardhmen".

Në maj, autoriteti më i lartë i Iranit, lideri suprem Ali Khamenei, shprehu ankth për popullaritetin e grupit opozitar dhe ndikimin e tij në rritje brenda Iranit: "Të gjithë duhet t'i kushtojnë vëmendje që edhe ata [MEK] po punojnë me rininë tonë. Ata po përpiqen të përfitojnë nga rinia jonë. ”

Pra, pavarësisht se çfarë mendojnë personalisht disa gazetarë për grupin opozitar, ai ka provuar të jetë një pretendent serioz në arenën politike, me aspirata dhe instrumente të besueshëm politik në dispozicion të tij.

Realiteti i politikës iraniane është kompleks dhe qasja në inteligjencën thelbësore është rreptësisht e kufizuar. Sidoqoftë, provat që janë të arritshme duhet të studiohen dhe debatohen.

* Dr. Majid Rafizadeh është një strateg biznesi, studiues i shkolluar në Harvard, anëtar bordi i Harvard International Review, një shkencëtar politik iraniano-amerikan dhe president i Këshillit Ndërkombëtar Amerikan.

Lajmi i fundit