Merkure, 12 Gusht 2020 16:01

Të mbijetuarit e masakrës së vitit 1988 nga regjimi iranian flasin-Numri1

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

Zonja Homa Jaberi, ish e burgosur politike

Ms. Homa Jaber, former political prisoner


“Emri im është Homa Jaberi. Kam qenë në burg për pesë vjet e gjysmë, dy vjet në burg e vetmuar. Gratë që ishin mbajtur në burgun Ghezel Hesar humbën ekuilibrin e tyre mendor për shkak të torturave dhe kushteve çnjerëzore dhe nuk mund të shpjegonin përvojën e tyre. Pak nga ato, mendjemprehtësia e të cilave mbijetoi nga përvoja e tmerrshme thanë që ato të katërta ishin të detyruara të ecnin, të bënin tinguj kafshësh, u privuan nga ushqimi dhe disa u dhunuan.


“Ne ishim brezi që shkuam në dhomat e ekzekutimit sepse zgjodhëm lirinë. Ne zgjodhëm këtë rrugë me sy të hapur dhe njohuri të plota dhe vendosëm të sakrifikojmë gjithçka për liri ”.


“Njerëzit tanë akoma po përjetojnë këtë dhimbje çdo ditë. Ne jemi të vendosur për të rrëzuar këtë regjim dhe asnjë pengesë nuk do të na ndalojë. "

 

Zonja Damona Taavoni, anëtare e MEK, një nga dëshmitarët okulare të masakrës së vitit 1988

Ms. Damona Taavoni, MEK member, one of the eyewitnesses of the 1988 massacre.


“Babai im u ekzekutua nga regjimi. Unë shkova në burg me nënën time kur isha gjashtë vjeçe. Mbaj mend britmat e të burgosurave në dhomat e torturave. Ndërsa u rrita, dëgjova histori frymëzuese për viktimat e masakrës së vitit 1988. Të burgosurave u është bërë një pyetje e vetme: A e mbështesni MEK. Ata që thanë po u ekzekutuan. Ata që thanë jo, mbijetuan. Ne e dimë që 30,000 thanë po.


“Një nga shokët e qelisë së babait tim tha që dënimi i tij zgjati vetëm dy minuta. Pas kësaj ai u dërgua në dhomat e ekzekutimit. Derdhja lot për babanë tim, por isha edhe krenare sepse e di që ai zgjodhi të sakrifikojë jetën e tij për lirinë e popullit të tij.

Lajmi i fundit