Djele, 30 Gusht 2020 19:07

Disinformimi Anti-MEK i Iranit

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Media shtetërore iraniane prodhoi mbi 300 filma dhe shfaqje televizive midis viteve 2015 dhe 2016 që ishin krijuar për të demonizuar dhe diskredituar Organizatën e Popullit Moxhahedin të Iranit (PMOI / MEK), ndërsa vetëm në vitin 2016 regjimi botoi 14 libra të ndryshëm për të njëjtin qëllim.

Asgje nuk ka ndryshuar. Regjimi ka të paktën 13 faqe në internet, një revistë mujore dhe llogari të panumërta të mediave sociale që kryejnë këtë fushatë dezinformimi gjatë gjithë vitit.

Regjimi ka bërë të gjitha këto përpjekje duke diskredituar disi alternativën e tij të pashpresë. Këto veprime tregojnë frikën e plotë të regjimit nga potenciali i MEK në udhëheqjen e luftës për liri në Iran. Kjo u shfaq përsëri në vitin 1981 kur grupi përparimtar drejtoi një marshim të fortë anti-regjim prej 500,000 vetash në Teheran; që u shtyp në mënyrë brutale nga agjentët e regjimit që përdorën municion me plumba kundër protestuesve paqësorë, duke vrarë me qindra. Megjithatë, kjo nuk arriti ta prishë grupin, kështu që regjimi mori masa energjike, të cilat arritën kulmin me masakrën e vitit 1988 të ekzekutimit të 30,000 të burgosurve politikë, kryesisht anëtarë të MEK. Edhe kjo nuk mund të ndalonte mbështetjen për grupin, kështu që lindi makina e propagandës.

Edhe kjo ka dështuar, megjithë numrin e madh të rezervavetë hedhura kundër tyre, populli iranian u ngrit në kryengritjen e vitit 2017 (dhe që nga ajo kohë) për të shprehur mbështetjen e vet për MEK dhe duke bërë thirrje për ndryshimin e regjimit; duke brohoritur si "poshtë diktatori" dhe "reformistë, përfaqësues të vijës së ashpër, loja ka mbaruar".

Udhëheqësi Suprem Ali Khamenei dhe shumë zyrtarë të tjerë janë të detyruar të pranojnë se MEK është forca shtytëse e këtyre protestave. Duket sikur fushata propagandistike ishte e dizajnuar, jo për të mashtruar popullin iranian, por mediat perëndimore, të cilat shpesh raportojnë pika bisedimi të regjimit, madje edhe pa i hetuar fare ato. Këto janë kundërshtuar në mënyrë rutinore në gjykatë nga Këshilli Kombëtar i Rezistencës së Iranit (NCRI).

NCRI shkroi: "Dështimi për të shqyrtuar në mënyrën e duhur këto burime është i lodhshëm në dritën e kushteve në të cilat ndodhet Irani sot. Me dy kryengritje mbarëkombëtare të kohëve të fundit  dhe një tjetër që është gati të shpërthejë, regjimi iranian ka një nxitje të jashtëzakonshme për të rritur fushatën e tij dezinformuese kundër aktivistëve të Rezistencës, brenda dhe jashtë vendit.

Lajmi i fundit