Shtune, 09 Janar 2021 18:55

SAHAR Balkan TV, mjetet e Regjimit Iranian përpiqen për të tërhequr terroristë dhe për të përhapur fondamentalizmin

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Rajoni i Ballkanit është porta hyrëse për në Evropë për Ministrinë e Inteligjencës së regjimit Iranian. Bosnja konsiderohet si një shënjestër e veçantë për të arritur zemrën e Evropës; një qëllim që regjimi mund të përdorë për aktivitetet e tij terroriste. Duke nisur institucione "kulturore" dhe "fetare", regjimi iranian përpiqet të tërheqë njerëzit lokalë për të bërë dy gjëra për të: (a) punën e inteligjencës dhe spiunazhit, dhe (b) planifikimin e akteve terroriste. Regjimi iranian po përdor rrjetin radio dhe televiziv të menaxhuar nga Ministria e Inteligjencës dhe Forca Kuds dhe përhap dhe promovon fondamentalizmin në mënyrë që të krijojë bazat për të arritur dy qëllimet e mësipërme.

 

 

Prapaskena

 

Kur filloi lufta e Bosnjës në 1993, regjimi iranian ngriti një stacion radio atje dhe më vonë e ktheu stacionin në një kanal televiziv. Ky institucion më vonë u riemërua Rrjeti Ballkanik Sahar në 2016 dhe aktualisht shërben për nevojën e propagandës dhe ndërhyrjeve të regjimit duke nxjerrë lajme të rreme, ide fondamentaliste dhe celulë terrorizmi në Bosnjë. Prodhon pesë orë programim ditor. Drejtori i rrjetit është një individ i quajtur Sohani.

Pas përshkallëzimit të veprimtarive të regjimit në Bosnjë, Shërbimi i Sigurisë Boshnjak u dyshua për këto aktivitete dhe kreu një seri hetimesh, sipas Raportit # 2783 të lëshuar nga Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SH.B.A. Sipas këtij raporti, Mohammad Reza Golzardi, drejtori i radios dhe i televizionit të regjimit iranian në Sarajevë, është anëtar i shërbimit inteligjent iranian.

Një raport i 9 Marsit 2017 nga Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SH.B.A. mbi aktivitetet në rritje të shërbimeve të inteligjencës së Iranit në Bosnjë-Hercegovinë ka mbledhur emrat e gati 650 anëtarëve, kryesisht iranianë, të cilët po bashkëpunojnë me regjimin iranian. Sipas raportit, numri i madh i këtyre individëve është gjithashtu një kërcënim i madh i sigurisë kombëtare për vendet perëndimore, veçanërisht Shtetet e Bashkuara.

Javad Hassanpour është në krye të listës së individëve informacioni i të cilëve u botua. Ai ishte një ish-zv / ministër i inteligjencës në Teheran i cili, gjatë luftës Iran-Irak, ishte komandant i Gardave Revolucionare në Evropën Juglindore dhe në të gjithë Ballkanin, sipas shërbimit të inteligjencës Boshnjake. Ai më pas u bë komandant i Gardave Revolucionare në Azinë Qendrore dhe Kaukazin. Javad Hassanpour është anëtar i Shoqatës së Miqësisë Iran-Bosnjë.

Raporti i Agjencisë së Sigurisë Kombëtare të SH.B.A. citon disa shembuj të rekrutimit të individëve vendas nga Departamenti i Inteligjencës dhe metodat e tyre të punës. Pasi të rekrutohen, regjimi i fton këta njerëz në Iran, zhvillon takime të ndryshme trajnimi dhe indoktrinimi me ta dhe zgjedh individë të përshtatshëm për misione të ndryshme. Një shembull përshkruhet si më poshtë:

 

Fuad Kasumović

 Fuad Kasumoviç

 

“Një burrë me emrin Fuad Kasumović, ndërsa punonte si Zëvendës Drejtor i Përgjithshëm i Administratës Doganore, bashkëpunoi me Shërbimin Informativ Iranian. Gjatë vizitës, Fuad Kasumović u takua me një agjent të quajtur Abolghasem Parhizkar i cili është një zyrtar i lartë në Ministrinë e Inteligjencës. Abolghasem Parhizkar gjithashtu vizitoi Bosnjë-Hercegovinën dy herë në vitin 2014 me një pasaportë diplomatike, gjatë së cilës ai u takua fshehurazi me Fuad Kasumoviç. ”

Rrjeti Ballkanik Sahar në Bosnjë aktualisht operon në tre media propagandistike: TV, radio dhe një radio program në internet për të helmuar hapësirën kibernetike. Shumica e këtyre programeve përgatiten dhe përkthehen në Iran dhe dërgohen për transmetim.

Personeli kryesor i këtyre rrjeteve përfshin personelin e shërbimit menaxherial dhe administrativ dhe disa përkthyes iranianë. Individët lokalë të rrjetit shpesh punojnë në terren, bëjnë dizajn dhe përkthim.

Përgatitja e programeve dokumentare dhe historike në lidhje me historinë e terrorizmit është një nga programet e prodhimit të këtij rrjeti. Kjo është një maskë propagandistike për të akuzuar në mënyrë të rreme Moxhahedinët për terrorizëm. Për të përgatitur një program në lidhje me Moxhahedinët, u krijua një bashkëpunim i përbashkët midis Institutit "Didban" (Roja) të menaxhuar nga Ministria Iraniane e Inteligjencës dhe Rrjetit Ballkanik Sahar. Instituti Didban ofron raporte të falsifikuara dhe të deformuara mbi Moxhahedinët në Rrjetin Ballkanik Sahar dhe bashkëpunon plotësisht në prodhimin e programeve të ngjashme.

Pas dy dekadash të prodhimit të programeve propagandistike në Bosnjë, regjimi iranian tani po kërkon t'i transmetojë këto programe në Shqipëri. Por pse Ministria e Inteligjencës e regjimit Iranian e ka kthyer vëmendjen dhe aktivitetin e saj drejt Shqipërisë?


Mojahedinët iranianë vendosen në Ballkan

 

Pas transferimit të organizuar të Moxhahedinëve në Shqipëri, regjimi iranian emëroi Gholamhossein Mohammadi-Nia si ambasadorin e tij të ri në Shqipëri. Mustafa Roudaki, kreu i shërbimit të inteligjencës së regjimit në Evropë, gjithashtu u zhvendos në Shqipëri në mënyrë që të mund të zhvillonte më nga afër aktivitetet e inteligjencës dhe terrorizmit kundër Moxhahedinëve në Shqipëri.

Gholamhossein Mohammadi-Nia

Gholamhossein Mohammadi-Nia

 

Më poshtë është një shembull i deklaratave nga stafi i Rrjetit Sahar në përshkrimin e fokusit të misionit të tyre:

Hossein Mahmoudi, Director of International Communications and Cooperation, Sahar World Network

Hussein Mahmoudi, Drejtor i Komunikimit dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar, Rrjeti Botëror Sahar

 

Agjencia e Lajmeve Tasnim, 28 qershor 2016. Hussein Mahmoudi, Drejtor i Komunikimit dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar, Rrjeti Botëror Sahar: Fatkeqësisht, Moxhahedinët në Ballkan janë shumë të aftë, si financiarisht ashtu edhe logjistikisht, kështu që nëse doni të jeni efektivë në atë zonë, duhet të hyni përmes sinjaleve televizive.

Soleimanizadeh, former director of Sahar Network

Soleimanizadeh, ish-drejtori i Sahar Networ

 

Agjencia e Lajmeve Ahlul Bayt (Ibna), 6 qershor 2016. Soleimanizadeh, ish-drejtori i Sahar Network: Ne kemi filluar një prodhim të ri për të ekspozuar Moxhahedinët në kanalin ballkanik të Sahar Network.

Behrouz Naseri, the director of the Regime Broadcasting Agency in Bosnia and Herzegovina

Behrouz Naseri, drejtori i Agjencisë së Transmetimit të Regjimit në Bosnjë dhe Hercegovinë

 

Fars News Agency, 24 Shtator 2017. Behrouz Naseri, drejtori i Agjencisë së Transmetimit të Regjimit në Bosnjë dhe Hercegovinë: Në vitet e fundit, për shkak të pranisë së Moxhahedinëve në rajonin e Ballkanit, ne vendosëm të zgjerojmë audiencën tonë të synuar të rrjetit në rajonin e Ballkanit me mbështetjen e Zëvendës Ministrit të Jashtëm. Zonat e mbuluara bëhen më të plota.

Siç u përmend më lart, zgjerimi i stacioneve televizive dhe radiofonike dhe rrjeteve në gjuhë të ndryshme, të tilla si arabisht, kurd, azerbajxhanisht, urdu, shqip dhe gjuhë të tjera, me kosto të madhe financiare me synimin për të promovuar gjerësisht një ideologji fondamentaliste nga regjimi klerik , është pjesë e një aparati të gjerë dhe të gjatë propagandistik. Kjo do të ndihmojë regjimin iranian të zgjerojë rrjetin e tij terrorist.

 

 

Lajmi i fundit