Premte, 15 Janar 2021 11:30

Iran - 99 goditje me kamxhikë për dy burra dhe një grua

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Më shumë se 100 "shkelje" dënohen me fshikullim sipas ligjit iranian.

Gjykatat e Teheranit dënuan dy burra dhe një grua me 99 goditje me kamxhikë në tre ditët e fundit.

E përditshmja shtetërore e Iranit raportoi sot se dy iranianë, një burrë dhe një grua, u dënuan me 99 goditje me kamxhikë nga një gjykatë në Teheran për një marrëdhënie jashtë martese.

Raporti tha se dënimi i tyre u konfirmua dje në Dega e 17-të e Gjykatës së Lartë. Burri dhe gruaja u identifikuan si Leyla dhe Keivan.

Në një rast tjetër më 9 janar, një burrë i identifikuar si Ramin u dënua me 99 goditje me kamxhikë. Dënimi i Ramin u mbështet gjithashtu nga Gjykata e Lartë dhe u dha për zbatim.

 اجرای حکم ۸۰ ضربه شلاق ۲ روزه خوار در شیراز و در ملاء عام | سایت ملیون ایران

Para kësaj, një raport i medias shtetërore i 1 janarit tha se dy iranianë në provincën veriore të Gilan u dënuan me fshikullim publik për abuzim të kafshëve.

 سخنگوی قضائیه از شلاق زدن زنان و مردان جوان دفاع کرد - کمیسیون زنان شورای ملی مقاومت ایران

Në fund të dhjetorit 2020, një burrë 29-vjeçar u godit 79 herë me kamxhikë në publik në Qazvin, Iranin veriperëndimor. Njeriu i paidentifikuar u dënua me fshikullim publik nga Gjyqësori për "disa akuza për krijimin e problemeve dhe dëmtimin e sigurisë". Përdorimi i Iranit i dënimeve degraduese dhe torturave.

 قوه قضاییه باید درباره حکم شلاق خبرنگار پاسخ دهد | ایران | DW | 15.01.2017

Regjimi iranian është një nga shtetet e rralla që ende përdor dënime degraduese, edhe pse të gjitha konventat ndërkombëtare për të drejtat civile dhe politike kanë ndaluar përdorimin e dënimeve çnjerëzore të tilla si ekzekutimi dhe fshikullimi.

شلاق زدن قاتل در ملاء عام


Rrahja me kamxhik përdoret rregullisht kundër kundërshtarëve politikë, përfshirë protestuesit dhe disidentët.

Në korrik 2018, pas fshikullimit publik me kamxhik të një burri tjetër në Provincën Khorasan Razavi, Amnistia Ndërkombëtare dënoi dënimin mizor me anë të një deklaratë.

"Përdorimi i dënimeve mizore dhe çnjerëzore të tilla si fshikullimi me kamxhik, amputimi dhe verbimi janë një sulm i tmerrshëm ndaj dinjitetit njerëzor dhe shkel ndalimin absolut të torturës dhe trajtimit ose ndëshkimit tjetër poshtërues sipas ligjit ndërkombëtar," tha Philip Luther i Amnistisë.

“Si palë e Paktit Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike, Irani është i detyruar ligjërisht të ndalojë torturat dhe trajtimet ose dënimet e tjera mizore, çnjerëzore dhe degraduese. Është thjesht e papranueshme që autoritetet iraniane të vazhdojnë të lejojnë dënime të tilla dhe t'i justifikojnë ato në emër të mbrojtjes së moralit fetar. "

Lajmi i fundit