Marte, 23 Mars 2021 08:59

Detaje demaskuese mbi fushatën e demonizimit, spiunazhit dhe komplotet terroriste nga Ministria e Inteligjencës e Regjimit Iranian me anë të Ambasadës së saj në Shqipëri

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komiteti për Sigurinë  Kundër Terrorizmit i Këshillit Kombëtar të Rezistencës së Iranit (NCRI) bën publike letrën sqaruese nga një ish-agjent i Ministrisë së Inteligjencës dhe Sigurisë së Regjimit Iranian (MOIS) i cili banon në Shqipëri. Letra është për Sekretarin e Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara. Kopjet e kësaj letre u janë dërguar Komisionerëve të Lartë të KB për të Drejtat e Njeriut dhe Refugjatët, Sekretarit të Përgjithshëm të Amnistisë Ndërkombëtare, Federatës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, Miqve të një Grupi të Iranit të Lirë në Parlamentin Evropian, si dhe Ministrit të Brendëshm dhe Drejtorit të Përgjithshëm tëPolicisë së Shtetit në Shqipëri, si dhe Komitetit të Sigurisë Kundër Terrorizmit të NCRI.

Letra zbulon dhe dokumenton detajet e një fushate të re dhe tronditëse të demonizimit, si dhe spiunazhit dhe terrorizmit kundër Organizatës Popullore Moxhahedin të Iranit (PMOI / MEK). Autori ka theksuar se ai është i gatshëm të dëshmojë dhe  të provojë zbulimet e tij me dokumente të shumta dhe prova para çdo gjykate ose autoriteti të paanshëm.

Autori shkruan, “Emri im është Hadi Sani-Khani dhe unë jam 41 vjeç. Unë u largova nga Irani për në Turqi në vitin 2003 dhe më pas shkova në Irak dhe u bashkova me Organizatën Popullore Moxhahedin të Iranit (PMOI / MEK) në Kampin Ashraf dhe më pas u zhvendosa në Kampin e Lirisë në Irak. Në Shtator 2016, MEK lehtësoi zhvendosjen time në Shqipëri. Dy muaj më vonë, në nëntor 2016, për shkak se nuk mund ta vazhdoja luftën, vendosa të lë radhët e MEK dhe shkova në zyrën e Agjencisë së KB për Refugjatët në Tiranë. Dy javë më vonë, shkova në ambasadën iraniane në Tiranë. Për katër vjet rashë në një kurth të vendosur nga Ministria e Inteligjencës dhe Sigurisë (MOIS) e regjimit iranian dhe ambasadës së saj në Shqipëri. Gjatë kësaj periudhe, unë fillova të bashkëpunoj me agjentët zyrtarë të MOIS në Ambasadën Iraniane në Shqipëri, të tillë si Fereidoun Zandi Ali-Abadi dhe agjentët famëkeq të MOIS, duke përfshirë Ebrahim dhe Massoud Khodabandeh, Gholamreza Shekari dhe Ehsan Bidi dhe më vonë Hassan Heyrani. Ata më përdorën në skemat e demonizimit, spiunazhit, mbledhjes së inteligjencës dhe zbulimit për të kryer veprime terroriste kundër MEK. "

Letra vazhdon më tej, “Zandi këmbënguli që unë të zbuloj dhe të mbledh informacione rreth vendndodhjes së znj. (Marjam) Raxhavi Presidentja e zgjedhur e NCRI dhe zyrtarëve të lartë të MEK. Ai ishte veçanërisht i interesuar të dinte se ku qëndronin dhe sa truproje kishin. Dy agjentë të tjerë, Manouchehr Abdi dhe Sa’adollah Seifi më ndihmuan në këtë detyrë. Në Mars të vitit 2016, unë u ngarkova të drejtoj një rrjet të një grupi agjentësh. Përgjegjësia kryesore e këtij grupi ishte të shkruajnë artikuj kundër MEK. Vëllezërit Khodabandeh dhe Zandi përcaktuan temat dhe ofruan pika bisedash dhe përmbledhje për këto artikuj… Këtyre agjentëve iu kërkua të krijonin të paktën një llogari në Facebook dhe një në Instagram, dhe të shkruanin dhe të botonin 12 artikuj kundër Moxhahedinëve çdo muaj, për të transmetuar dhe ribotuar vazhdimisht artikujt dhe përmbajtjet e identifikuara nga ambasada ose Ministria e Inteligjencës. ”

Letra gjithashtu ofron informacion mbi shumat dhe metodat e pagesave për këta agjentë dhe përdorimin e tyre në kanalet televizive YouTube siç është Mardom TV. Letra zbulon përdorimin që i bën  (MOIS) gazetarëve, të tillë si një reporter nga Der Spiegel në 2018) për të prodhuar histori anti-PMOI, si dhe direktiva për agjentët lokalë, përfshirë Olsi Jazexhi (duke e paraqitur si gazetar që kishte studiuar në Malajzi) dhe Gjergji Thanasin (i cili shpesh udhëtonte në Iran), duke verifikuar saktësinë e deklaratave të lëshuara nga Rezistenca Iraniane për sa i përket kësaj.

Duke marrë parasysh rëndësinë e informacionit në këtë letër veçanërisht pasi një gjykatë në Antwerp, Belgjikë zbuloi modus operandi të MOIS në Evropë, Komiteti i Sigurisë dhe Kundër Terrorizmit i NCRI rekomandon të gjithë bashkatdhetarët iranianë që ta lexojnë me kujdes atë

Mbyllja e ambasadave të mullahëve në Shqipëri dhe vendet e tjera evropiane si dhe ndjekja penale dhe dëbimi i agjentëve dhe spiunëve të MOIS, IRGC dhe Forcës Kuds janë të domosdoshme për t'iu kundërvënë terrorizmit dhe spiunazhit të regjimit iranian dhe për të parandaluar MOIS të përdori kanalet dhe lidhjet diplomatike.


Këshilli Kombëtar i Rezistencës së Iranit (NCRI) Komiteti i Sigurisë Kundër Terrorizmit

 

Letër nga Hadi Sani Khani drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të KB

14 shkurt 2021

I Nderuari António Guterres,

Sekretar i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara

Organizata e Kombeve të Bashkuara

New York, NY 10017

 

Shkëlqesi,

 

Emri im është Hadi Sani-Khani dhe jam 41 vjeç. U largova nga Irani për në Turqi në vitin 2003 dhe më pas shkova në Irak ku iu bashkova Organizatës Muxhahedine të Popullit të Iranit (PMOI/MEK)) në Kampin Ashraf. Më pas u zhvendosa në Kampin Liberty të Irakut. Në shtator 2016, PMOI lehtësoi zhvendosjen time në Shqipëri. Dy muaj më vonë, në nëntor 2016, për shkak se nuk mund ta vazhdoja më këtë përpjekje, vendosa të largohesha nga radhët e PMOI dhe shkova tek zyra e Agjencisë së OKB për Refugjatët në Tiranë. Dy javë më vonë, shkova tek ambasada iraniane në Tiranë. Katër vite i kalova në një kurth të ngritur nga Ministria e Inteligjencës dhe Sigurisë (MOIS) e regjimit iranian dhe nga ambasada iraniane në Shqipëri. Gjatë kësaj periudhe, fillova të bashkëpunoj me agjentë zyrtarë të MOIS në Ambasadën në Shqipëri. Disa nga këta agjentë ishin Fereidoun Zandi Ali-Abadi dhe agjentët famëkeq të MOIS si Ebrahim dhe Massoud Khodabandeh, Gholamreza Shekari dhe Ehsan Bidi, dhe më vonë Hassan Heyrani. Ata më përdorën në komplotet e tyre të demonizimit, spiunazhit, mbledhjes së informatave, dhe zbulimit, të gjitha me qëllimin për të kryer veprime terroriste kundër PMOI. 

 

Që nga fillimi, kam qenë dëshmitar i veprimtarive kriminale të kryera nga zyrtarët e ambasadës dhe agjentët e MOIS. Nuk e kisha ndërgjegjen të qetë që isha pjesë e këtyre veprimtarive. Megjithatë, për shkak të situatës sime, e kisha jashtëzakonisht të vështirë të ndahesha nga këta agjentë. Gjithashtu kisha frikë se mund të më eliminonin, duke patur parasysh faktin që më kishin kërcënuar. Por kryengritja e nëntorit 2019 dhe masakrimi i protestuesve të rinj qe ndodhia që i vuri kapakun dhe më nxiti ta lija këtë bandë kriminale të llojit mafioz dhe t’u jepja fund të gjitha kontakteve të mia me këtë rrjet të lig, sado që të më kushtonte kjo gjë. Dua t’i kërkoj falje PMOI-së dhe refugjatëve iranianë në Shqipëri, si dhe dëshiroj t’i kompensoj gabimet e mia duke ekspozuar atë që kam parë me sytë e mi gjatë viteve të kaluara.

 

Për këtë qëllim, më poshtë do të sjell në vëmendjen tuaj, ndonëse shkurtimisht, disa nga veprimtaritë në të cilat kam marrë pjesë apo kam qenë dëshmitar, veprimtari që kanë patur si qëllim demonizimin, spiunazhin dhe mbledhjen e informatave për PMOI. Kërkoj nga ju që të përdorni ndikimin tuaj në mënyrë që Komisionerja e Lartë e OKB për të Drejtat Njerëzore të ndërmarrë hapat e duhur dhe të nevojshëm për të mbrojtur dinjitetin dhe të drejtat e refugjatëve të vërtetë, e jo të agjentëve të regjimit iranian të cilët nuk i meritojnë këto të drejta. Marr përgjegjësi të plotë për gjithçka që thuhet në faqet në vijim dhe jam i përgatitur të dëshmoj përpara çdo gjykate apo autoriteti të paanshëm dhe t’u jap atyre detajet si dhe prova e dokumente të mjaftueshme. 

 

 1. U largova nga PMOI më 9 nëntor 2016 për të vazhduar me jetën time personale, dhe u prezantova tek UNHCR në Tiranë. Po atë muaj i kërkova mbështetje financiare PMOI-së, e cila pranoi dhe ma dha këtë mbështetje. Por kjo mbështetje mbaroi më 10 prill 2017, kur ata zbuluan se unë isha në kontakt me ambasadën e regjimit iranian.

 

 1. Katër ditë pasi u largova nga PMOI, mora një telefonatë nga Ebrahim Khodabandeh në Teheran, i cili më përgëzoi për faktin që isha larguar nga PMOI. Ai është në krye të shoqatës Nejat, e cila është e lidhur me Ministrinë e Inteligjencës dhe Sigurisë (MOIS) të regjimit. Menjëherë pas kësaj, më kontaktoi vëllai i tij Masoud Khodabandeh (agjent i MOIS me bazë në Mbretërinë e Bashkuar). Këta dy vëllezër më sugjeruan që të shkoja tek ambasada e regjimit iranian në Tiranë. Rreth dy javë më vonë, unë shkova në ambasadë. Atje u thashë se dëshiroja të kthehesha në Iran. Rikthimit në Iran ambasada i vuri si kusht bashkëpunimin tim me oficerët dhe agjentët e Ministrisë së Inteligjencës.

 

Pas vizitës time të parë në ambasadë, Ebrahim Khodabandeh nga Teherani më kontaktoi edhe një herë, kësaj radhe me anë të Facebook-ut: “Jam informuar që ke qenë në ambasadë. Mund të na ndihmosh shumë.  Mund të fillosh duke shkruar artikuj dhe të m’i dërgosh edhe mua, në mënyrë që t’i publikojmë në faqen tonë Nejat”. Si përgjigje ndaj kushtit të ambasadës, unë shkrova artikuj kundër PMOI-së për disa kohë nën pseudonimet “Zeinal Shahidi” dhe “Saeid Zamani”. Vëllezërit Khodabandeh më pas i botonin këta artikuj në faqen e MOIS. Paguhesha 500 euro në muaj nga ambasada për të kryer çfarë më udhëzonin ata.

 

 1. Personi i parë me të cilin fola në ambasadë m’u prezantua si Haji. Më vonë e mora vesh se emri i tij i vërtetë ishte Fereidoun Zandi Aliabadi, dhe se ai ishte kreu i stacionit të inteligjencës të regjimit dhe punonte nën titullin e atashe-së së parë në ambasadë. Përmes agjentëve mora vesh se Fereidoun Zandi kishte formuar një rrjet agjentësh kundër PMOI-së që në vitin 2014, në bashkëpunim të ngushtë me kreun e stacionit të inteligjencës të regjimit në Irak, pseudonimi i të cilit ishte Sajjad. Ai zakonisht përdorte aplikacionin ËhatsApp me këtë numër: 0035569862451. Me raste përdorte edhe Viber. Ai ndante rregullisht informacione me Sajjad lidhur me ata që ishin larguar nga PMOI dhe tani bashkëpunonin me regjimin. Ndonjëherë, Sajjad i kontaktonte këta individë në mënyrë të drejtpërdrejtë në Shqipëri. Ai përdorte numrin 009647708907998 kur ishte në Irak, ndërsa 00989357134401 kur ishte në Iran dhe kontaktonte agjentë të këtij rrjeti në Shqipëri. Në dhjetor 2017, Mostafa Roudaki zëvendësoi Fereidoun Zandi-n në Shqipëri. Roudaki u dëbua së bashku me ambasadorin e regjimit në Shqipëri nga qeveria shqiptare si person i padëshiruar, disa muaj pas kishte planifikuar një sulm terrorist kundër PMOI-së në mars 2018.

 

 1. Në pranverën e 2017-ës, mora urdhër nga Zandi që të mblidhja informata, duke përfshirë video dhe foto nga lokacione të ndryshme ku jetonin anëtarët e PMOI-së. I sigurova atij mbi 300 foto dhe disa video nga këto lokacione të PMOI-së. Zandi nguli këmbë që të zbuloja dhe të mblidhja informata lidhur me vendndodhjen e Znj. Maryam Rajavi dhe të zyrtarëve të lartë të PMOI-së. Ai ishte i interesuar të dinte specifikisht se ku qëndronin ata dhe se sa truproja kishin. Dy agjentë të tjerë, Manouchehr Abdi dhe Sa’adollah Seifi, më ndihmuan në këtë operacion të mbledhjes së informatave.

 

 1. Në mars 2016, m’u dha detyra të udhëhiqja një rrjet me disa agjentë. Përgjegjësia kryesore e këtij grupi ishte të shkruanin artikuj kundër PMOI-së. Vëllezërit Khodabandeh dhe Zandi i përzgjidhnin dhe vendosnin për temat kryesore dhe pikat e bisedës të këtyre artikujve. Më pas unë i dërgoja artikujt e shkruar nga këta agjentë që të publikoheshin në faqe interneti të lidhura me MOIS, si Shoqata Nejat, faqja Faragh, faqja e Rah-e-No, Iran Interlink (që drejtohet nga Masoud Khodabandeh)- Kanoon Ava (që drejtohet nga Ali-akbarRastgoo në Gjermani) – "Sektet" në Paris. Ua dërgoja gjithashtu agjentëve si Mohammad Karami e të tjerë.

 

 1. Një nga misionet që na jepte Zandi ishte të tërhiqnim njerëz që kishin më shumë eksperiencë në organizatë dhe të merrnim më shumë informacion për PMOI-në. Në lidhje me këtë, ambasada përdori një dezertor me emrin "Hadi Nasseri Moghaddam" që të kontaktonte një nga dezertorët që kishte më shumë eksperiencë në PMOI dhe të organizonte takimin e tij me Zandi-n. Hadi Nasseri shkruante artikuj kundër PMOI-së nën pseudonimin "Akbar Hassani". Pasi kishte qenë agjent për disa vite dhe kishte vërtetuar besnikërinë e tij, dëgjova se më 14 tetor 2020, Nasseri kishte shkuar në Iran përmes Bosnies, dhe në dhjetor 2020, faqet e Ministrisë së Inteligjencës publikuan intervistat dhe fotot e tij në Iran.

 

 1. Mercenarët e regjimit në Shqipëri janë të ndarë në dy grupe. Grupi i parë janë ata që kontaktojnë hapur me ambasadën dhe duhet ta vërtetojnë besnikërinë e tyre ndaj Ministrisë së Inteligjencës në mënyrë që ta fitojnë lejen për të shkuar në Iran. Disa nga këta njerëz janë Azim Mish Mast, Manouchehr Abdi, Saadollah Seifi, Gholam Ali Mirzaei, Mousa Damroudi, Parviz Heidarzadeh, Rahman Mohammadian dhe Ali Hajari. Këta njerëz merrnin 500 euro në muaj nga ambasada. Sipas urdhrave të ambasadës, këta mercenarë duhet të krijojnë të paktën një llogari në Facebook dhe Instagram, dhe të krijojnë e publikojnë 12 artikuj kundër PMOI-së çdo muaj, si dhe të transmetojnë e të ripublikojnë vazhdimisht tematikat dhe përmbajtjet e përcaktuara nga ambasada apo Ministria e Inteligjencës.

Grupi i dytë i njerëzve punojnë në fshehtësi për ambasadën dhe stacionin e inteligjencës të regjimit duke spiunuar, mbledhur informata e identifikuar qendrat e PMOI-së. Këta mercenarë paguhen 300 euro në muaj dhe, nëse punojnë më shumë, paguhen edhe më shumë. Në këtë grup përfshiheshin njerëz si Raouf Faramarzi, Mohammad Tourang, Baqer Mohammadi, Reza Mazegi, Khalil Ansarian, Mansour Brahoui e të tjerë.

Disa mercenarë, si Mohammad Tourang, Raouf Faramarzi, dhe Hadi Nasseri, shtireshin sikur ishin kundër regjimit. Pas njëfarë kohe, ata shkuan në Iran pa lajmëruar as miqtë më të ngushtë. Baqer Mohammadi, Reza Mazegi, Khalil Ansarian, dhe Mansour Brahoui punonin fshehurazi për ambasadën e regjimit ndërkohë që merrnin shpërblime monetare edhe nga PMOI. Por kur PMOI mësoi për marrëdhënien e tyre të fshehtë me ambasadën, ua ndërpreu ndihmën.

 

 1. Për një periudhë, paratë për një numër mercenarësh m'u dhanë ose në ambasadë ose në dyqane komerciale publike, kushtet e sigurisë së të cilave ishin kontrolluar më parë. Unë pastaj shpërndaja paratë midis agjentëve. Shuma totale ishte të paktën 15,000 euro në muaj. Në Prill 2017, Zandi më kërkoi të shkoja në Tag Business Complex për të marrë fondet mujore për njerëzit në rrjet. Ai më kërkoi të zgjidhja paraprakisht një vend në kompleks që nuk kishte kamera dhe ishte i përshtatshëm për arsye sigurie. Ne përdorëm pretekstin për të marrë kafe për të hyrë në kafene përpara dyqanit ZARA, ku ai më dha 15,000 euro në një zarf. Ai gjithashtu më dha një zarf që përmbante 80 CD të cilat i kishte sjellë me vete. Së bashku hymë në dyqanin ZARA dhe secili morëm një këmishë dhe shkuam në dhomat e përshtatshme. Atje, Zandi më futi CD-të në çantë. Këto CD përfshinin propagandën e Ministrisë së Inteligjencës kundër udhëheqjes së PMOI. Për një kohë të gjatë, puna ime ishte dërgimi me postë i këtyre CD-ve. Për shkak se dërgimi i tyre në të njëjtën kohë do të dukej i dyshimtë, unë dërgova 10 CD çdo herë për parlamentarë, gazetarë, etj. Gjatë kryerjes së kësaj pune, zbulova se Ali Akbar Rastgoo (një mercenar i Ministrisë së Inteligjencës në Gjermani) dhe mercenarë të tjerë janë gjithashtu të përfshirë në shpërndarjen e këtyre CD-ve ose të ngjashme kundër Muxhahedinëve në vende të ndryshme. Duhej të raportoja çdo ditë tek Rastgoo se sa CD kisha dërguar dhe kujt. Ndërsa bënte këtë, u bë e qartë se Massoud Khodabandeh në Mbretërinë e Bashkuar, Ali Rastgoo në Gjermani dhe Ebrahim Khodabandeh në Iran ishin në kontakt të drejtpërdrejtë me ambasadën e regjimit në Shqipëri dhe po koordinonin aktivitetet e tyre kundër PMOI në Shqipëri.

                                                          

 1. Emrat, misionet dhe numrat e telefonit të disa mercenarëve në kontakt me Ministrinë e Inteligjencës përmes Ambasadës së Regjimit Iranian në Shqipëri janë si më poshtë:

 

- Gholamreza Shekari ka qenë në kontakt me ambasadën në Shqipëri që prej vitit 2016. Ai përdori numrin e telefonit 00355699347575 për të kontaktuar Iranin dhe ambasadën e regjimit. Ai është gjithashtu i lidhur me Ministrinë e Inteligjencës brenda Iranit përmes motrës së tij Maria. Maria merrte rreth dy milion euro në muaj nga Ministria e Inteligjencës. Gholamreza Shekari u arrestua dhe u burgos në Shqipëri në Shtator 2020 për kryerjen e veprimtarive të paligjshme.

- Abdol Rahman Mohammadian ka bashkëpunuar me Ministrinë e Inteligjencës përmes ambasadës që nga viti 2017, dhe numri i tij i telefonit ishte 00355697839580.

- Ali Hajari ka qenë në kontakt me Ministrinë e Inteligjencës që nga viti 2018. Motra e tij Shahin Hajari dhe vëllai i tij Mahmoud Hajari janë agjentë të Ministrisë së Inteligjencës në Iran. Numri i tij i telefonit ishte 00355698777978.

- Malek Beit Mashal filloi lidhjen e tij me ambasadën dhe Ministrinë e Inteligjencës që nga pjesa e fundit e vitit 2017, dhe filloi të shkruajë dhe botonte artikuj dhe gënjeshtra kundër PMOI. Numri i tij i telefonit ishte 00355693330143.

- Hassan Shahbaz u rekrutua nga Ministria e Inteligjencës në ambasadë që nga viti 2018. Detyra e tij është të shkruajë artikuj dhe të vazhdojë fushatën e demonizimit në Facebook dhe faqet e internetit. Numri i tij i telefonit ishte 00355699744576.

- Parviz Heidarzadeh ka qenë në kontakt me Ministrinë e Inteligjencës që nga fundi i vitit 2017. Misioni i tij është të zhvillojë intervista dhe të shkruajë artikuj kundër PMOI dhe të ndërlidhet me Shoqatën Nejat në Ministrinë e Inteligjencës. Numri i tij i telefonit është 00355697792728.

- Reza Eslami vendosi kontakt në 2017 dhe numri i tij i telefonit është 00355692102896.

- Mousa Damroudi i ka shërbyer regjimit që nga viti 2018. Ai është aktivisht në kontakt me Mardom TV dhe një agjent të inteligjencës të quajtur Parsa Sorbi. Numri i telefonit të Damroudi ishte 00355695622499.

- Ehsan Bidi është një nga agjentët e parë të inteligjencës së regjimit në Shqipëri. Ai u dorëzua vetë te forcat Irakiene nga Kampi i Lirisë në 2012 dhe u transferua në Hotel Mohajer në Bagdad, i cili ishte nën kontrollin e Sajjad, kreu i stacionit të Ministrisë së Inteligjencës së regjimit në Irak. Ai u transferua në Shqipëri në tetor 2013 me një pasaportë iraniane. Ai u vu në kontakt me Zandin dhe mori 1000 euro në muaj nga ambasada. Numri i telefonit të Ehsan Bidi ishte 00355692592439.

 

 1. Në shkurt të vitit 2019, sepse isha i sëmurë dhe i lodhur duke bashkëpunuar me regjimin, vendosa të largohem nga Shqipëria. Por unë u arrestova në Kroaci dhe u detyrova të kthehesha në Shqipëri. Ambasada e regjimit iranian më kërcënoi mua dhe familjen time. Ata më kërkuan të jepja intervista me emrin tim të vërtetë kundër PMOI, të cilat u botuan gjerësisht në faqet e internetit të kontrolluara nga Ministria e Inteligjencës. Që nga ajo datë, ambasada më largoi mua si drejtuesin e rrjetit dhe në vend të kësaj ia dorëzoi rolin Hassan Heyrani.

 

 1. Hassan Heyrani u përjashtua nga PMOI në Prill 2018 për shkak të dyshimeve të inteligjencës dhe sigurisë. Shpejt pas kësaj, ai u vendos në rrjetin spiun të regjimit në Shqipëri. Pas dëbimit të ambasadorit dhe shefit të inteligjencës së regjimit në Shqipëri në dhjetor 2018, Hassan Heyrani ishte në kontakt të drejtpërdrejtë me Ministrinë e Inteligjencës në Teheran. Ai përdor numra të ndryshëm telefoni për të komunikuar me mercenarët, Ministrinë e Inteligjencës dhe ambasadën. Njëri prej këtyre numrave të telefonit ishte 00355699516435. Heyrani merr një pagë fikse mujore prej 1,500 euro nga Ministria e Inteligjencës. Heyrani merr një pagë të qëndrueshme prej 1,500 euro në muaj nga Ministria e Inteligjencës. Përveç kësaj, ai merr 1.500 euro shtesë në muaj nga Ministria e Inteligjencës në mënyrë që të mbulojë shpenzimet e manaxhimit të një kafeneje që Ministria e Inteligjencës e ka urdhëruar ta ketë si një vend strehimi për agjentët e saj. Nëse ai ka ndonjë shpenzim tjetër, mjafton ti sigurojë faturën Ministrisë së Inteligjencës, e cila do t'i paguante paratë.

 

 1. Në dhjetor 2018 pas dëbimit të Mostafa Roudaki, shefit të inteligjencës së regjimit iranian, nga Shqipëria, Hassan Heyrani u urdhërua të krijojë një biznes si një mbulesë për takimet dhe komunikimet midis agjentëve të regjimit. Në tetor 2019, me ndihmën e ambasadës, Heyrani hapi një "kafene" me emrin "Frank" në zonën e Freskut të Tiranës. Të gjitha kostot e hapjes dhe funksionimit të kësaj kafeneje, përfshirë qiranë mujore të vendit, e cila është 500 euro, paguhen nga Ministria e Inteligjencës. Pas dëbimit të serisë së dytë të diplomatëve të regjimit nga Shqipëria në janar 2020, pagesat e mercenarëve erdhën direkt nga Irani. Çdo muaj, Ministria e Inteligjencës i dërgon midis 20,000 dhe 25,000 euro Hassan Heyranit përmes Western Union për të paguar mercenarët. Një pjesë e parave u dërguan përmes Turqisë, Irakut ose Kuvajtit.

 

 1. Në vitin 2017, Zandi më tha se ata duan të krijojnë një faqe në internet që të botojë edhe në shqip. Ai më kërkoi të vlerësoja koston e krijimit dhe drejtimit të një faqeje web. Këtë vlerësim e dhashë me ndihmën e njërit prej dezertorëve, por Zandi nuk e miratoi atë. Në vend të kësaj, ata lançuan faqen e internetit "Të mbijetuarit në Shqipëri". Kjo faqe operohet nga Ali Akbar Rastgoo, agjent i Ministrisë së Inteligjencës në Gjermani, dhe është regjistruar në Karlsruhe, Gjermani (dokumentet në dispozicion). Përveç Rastgoo, mercenarë të tillë si Mohammad Karami dhe Mohammad Hossein Sobhani punojnë për këtë faqe webi.

 

 1. Faqja "Të mbijetuarit në Shqipëri" dhe faqet e tjera që veprojnë kundër PMOI, nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të Ministrisë së Inteligjencës, drejtohen nga mercenarë të tillë si Mohammad Karami, Mohammad Hossein Sobhani, Ali Akbar Rastgoo dhe Massoud Khodabandeh. Ata specifikojnë temën dhe fokusin e artikujve dhe mercenarët në Shqipëri prodhojnë shkrimet. Ata që drejtojnë faqet e internetit marrin paga shumë më të mëdha se mercenarët e tjerë nga Ministria e Inteligjencës.

 

 1. Zandi më tha se Parsa Sorbi, drejtori i TV "Mardom TV", është njëri prej nesh dhe zbaton detyrat që ne specifikojmë për të përmes Rastgoo dhe Mohammad Karami. Ministria e Inteligjencës paguan pagën e Sorbit përmes Rastgoo. Ambasada e regjimit në Tiranë organizoi intervista mercenare me këtë televizion. Karami dhe Rastgoo i dhanë Sorbi emrat e mercenarëve të udhëzuar nga ambasada, së bashku me pyetjet, një javë më parë. Pyetjet dhe përgjigjet iu dhanë gjithashtu agjentit për të mbajtur mend për ditën e intervistës. Sorbi reklamoi këto intervista para kohe. Në këto intervista, gjithçka, madje edhe fjalët, përcaktoheshin nga agjentët e Ministrisë së Inteligjencës dhe mercenarët thoshin të gjitha ato gjëra kundër PMOI.

 

 1. Një nga kushtet e vendosura nga Ministria e Inteligjencës për të rënë dakord për të kthyer një mercenar në Iran ishte që agjenti të zhvillonte intervista me Sorbi. Ambasada e regjimit donte që unë të informoja dhe të përgatisja Manouchehr Abdi, dhe ministria ishte e kënaqur me rezultatet. Pas kësaj, ata ranë dakord për kthimin e Abdit në Iran. Pas kësaj interviste, Zandi ia la Abdi-t përgjegjësinë e zgjedhjes së të larguarve për të pasur intervista me Sorbi, dhe ai e bëri këtë në bashkëpunim me Mohammad Karami dhe Ali Akbar Rastgoo derisa u nis për në Iran. Duke qenë se numri i njerëzve që ishin hapur të gatshëm të bëhen agjentë të inteligjencës nuk ishte i madh, ne duhej ta dërgonim secilin person disa herë për një intervistë. Fatkeqësisht, unë vetë bëra një intervistë me këtë TV në Shkurt 2019. Pas intervistës, ministria më thirri dhe shprehu vlerësimin e tyre për intervistën. Ambasada e regjimit në Shqipëri llogariti që një intervistë me Sorbi kishte vlerë më shumë se disa artikuj në muaj, dhe kjo u mor gjithashtu parasysh në pagesat për mercenarët. Zyrtarët e inteligjencës në ambasadë rritën pagesat mujore për dezertorët në mënyrë që të inkurajonin intervistat në TV dhe madje ata më thanë se dikush që interviston me Sorbi një ose dy herë në muaj vlen më shumë sesa dikush që shkruan 12 artikuj në faqen e web.

 

 1. Më 12 qershor 2020, Heyrani kishte një intervistë me Sorbi. Subjekti i intervistës ishte korrespondenca midis familjeve të anëtarëve të PMOI dhe qeverisë shqiptare në lidhje me takimet me anëtarët e Ashraf në Shqipëri. Po atë mëngjes, një oficer i inteligjencës nga Teherani thirri Heyranin, i cili ishte në kafene dhe e informoi atë. Hassan Heyrani shkroi pikat e bisedës në mënyrë që t'i përsëriste ato gjatë intervistës me Sorbi.

 

 1. Temat që ambasada dhe ministria dërguan për t'u përdorur për pyetje dhe përgjigje për intervista me Sorbi, ose tema për të shkruar artikuj në faqet e internetit të Ministrisë së Inteligjencës, përfshinin si vijon: tortura ndaj disidentëve, mungesa e lirisë për marrdhënie në PMOI, lavazhi i trurit, rrëfimet për tema dhe mendime seksuale, ndërprerja e lidhjeve me botën e jashtme, divorcet e detyruara, vrasjet e dyshuara brenda PMOI, vrasja e kurdëve dhe shiitëve në Irak, marrja e parave nga ShBA, Izraeli dhe Arabia Saudite dhe ideja se ata morën informacionin e tyre bërthamor nga Izraeli dhe nuk kanë asnjë bazë ose mbështetje popullore në Iran.

 

 1. Unë kam qenë në radhët e PMOI për rreth 14 vjet dhe e dija që asnjë fjalë e këtyre nuk ishte e vërtetë, dhe kjo gënjeshtër e vazhdueshme u bë një nga shtysat e mundimit tim psikologjik dhe ndërgjegjes së keqe. Sidomos pasi isha drejtuesi i rrjetit dhe koordinoja komunikimet midis mercenarëve, ndjeva sikur po bëja një mëkat të madh. Si një dëshmitar i gjallë, unë mund të dëshmoj në çdo gjykatë që këto intervista dhe artikuj burojnë të gjitha nga krijimet dhe planet e Ministrisë së Inteligjencës. Unë isha dëshmitar i gjithë këtyre gënjeshtrave që diktoheshin nga Ministria për mercenarët dhe ata i përsëritën ato në faqet e internetit dhe televizionet e krijuara ed nga Ministria e Inteligjencës.

 

 1. Massoud Khodabandeh dhe gruaja e tij Ann Singleon Khodabaneh luajtën rolin kryesor në informimin dhe dërgimin e reporterëve në Shqipëri dhe ndihmën e tyre për të rakorduar intervista me agjentët. Ai rekrutoi shërbimet e vendasve si Olsi Jazexhi për këto aktivitete. Khodabandeh më vuri në kontakt me Olsi Jazexhi.

 

 1. Në nëntor 2017, Zandi më dërgoi mesazh që Anne Singleton ka mbërritur në Tiranë dhe se unë duhet të marr agjentët për ta takuar në mënyrë që ata të rrëfejnë në detaje historitë e torturave, mungesës së lirisë dhe martesave të detyruara në PMOI. Unë rregullova një takim midis Anne Singleton dhe një grupi duke përfshirë Manouchehr Abdi, Sa’adollah Seifi, Hadi Nasseri Moghaddam, Gholamreza Shekari dhe disa të tjerë në restorantin në qendrën tregtare Toptani. Anne Singleton bëri foto me disa prej tyre, kontaktet e të cilave ishin të njohura me ambasadën, dhe më pas i publikoi ato në faqet e internetit të lidhura me MOIS. Anne Singleton i inkurajoi ata që të dilnin përpara me më shumë zbulime kundër PMOI. Ajo më vonë u takua veçmas me Ehsan Bidi dhe bëri foto me të. Singleton qëndroi në Hotel International për 4 ditë dhe gruaja e Olsi Jazexhi e shoqëroi atë gjatë qëndrimit të saj.

 

 1. Në korrik 2018, Ministria e Inteligjencës dërgoi Mostafa Mohammadi së bashku me gruan e tij në Shqipëri për tre muaj në mënyrë që ai të mund të merrej me aktivitete kundër PMOI. Ambasada e udhëzoi Heyranin të ndihmonte Mohammadi gjatë qëndrimit të tyre. Ambasada i siguroi një avokat. Mostafa Mohammadi është një agjent i njohur me marrëdhënie të ngushta me MOIS në Iran dhe Kanada. Gjatë qëndrimit të tij në Shqipëri, ai ishte në kontakt të rregullt dhe të ngushtë me Masoud Khodabandeh. Ambasada pagoi për të gjitha shpenzimet e tyre gjatë qëndrimit prej disa muajsh në Shqipëri, përfshirë tarifën e avokatit të tyre, e cila sipas Heyranit tejkalonte 30,000 Euro.

 

 1. Në Shtator 2018, ne u informuam nga ambasada se një reporter nga gazeta gjermane Der Spiegel do të vizitojë Shqipërinë dhe ne u kërkuam të përgatiteshim për t'u takuar me reporterin për intervista. Gazetarja ishte një grua 30-vjeçare me emrin Louisa Homerish. Më vonë zbulova se ajo kishte studiuar islamin në universitetin e Teheranit në 2016 dhe 2017 dhe kishte kontakte me anëtarët paramilitarë të Basij. Së bashku me një grup agjentësh të tjerë që ishin larguar më parë nga PMOI, ne takuam reporteren e Der Spiegel në një restorant në sheshin Zogu i zi. Secili prej nesh i tha asaj gënjeshtrat e tij në lidhje me PMOI që na ishin dhënë në përgatitje të takimit. Unë kam qenë në kontakt me këtë reportere për tre muajt e ardhshëm. Herë pas here ajo më bënte pyetje në lidhje me PMOI të cilat unë pastaj ia jepja ambasadës dhe pasi më dërgonte përgjigjen kjo e fundit, i dërgoja asaj përgjigjen që mora.

 

Der Spiegel botoi historinë si "të burgosur të rebelimit" në 16 Shkurt 2019. Interesante, një pjesë e këtij raporti ishte botuar tashmë dy muaj e gjysmë më parë, më 26 Nëntor 2018, si një intervistë me Gholamreza Shekari në faqen e internetit e "Dega e Kermanshah të Shoqatës Nejat" nën titullin "Historia tragjike e një dezertori".

 

 1. Më 3 shtator, 2020, në përvjetorin e luftës Iran-Irak, Masoud Khodabandeh na informoi se kishte rregulluar që Gholamali Mirzaei, i cili ishte një POW, të zhvillonte një intervistë me BBC TV. Mirzaei kishte qenë në kontakt me ambasadën dhe MOIS që nga viti 2018. Gjatë kësaj kohe, ai shkroi artikuj kundër PMOI, zhvilloi intervista dhe veproi si përkthyes për të tjerët. Unë, që në atë kohë jetoja me Mirzaei në të njëjtën shtëpi, isha dëshmitar i dorës së parë se si Masoud Khodabandeh e informoi atë në 4 Shtator para intervistës së tij rreth asaj që të thoshte. Khodabandeh theksoi se ai duhet të thoshte veçanërisht se ai ishte mashtruar në kampin e POW në Irak dhe ishte dërguar në kampin Ashraf pa u informuar Kryqi i Kuq dhe se nuk u lejua të shihte familjen e tij për 30 vjet.

MOIS kishte kushtëzuar kthimin e tij në Iran me këtë intervistë. Mirzaei gënjeu dhe trilloi çfarëdo historie që mundi gjatë intervistës në mënyrë që të përshpejtojë kthimin e tij në Iran. Ai përdori numrin 00355699516499 për të kontaktuar MOIS dhe agjentë të tjerë. Pesë muaj pas kësaj interviste, faqet e internetit të lidhura me MOIS raportuan se Mirzaei ishte kthyer në Iran.

 

 1. Agjentët lokalë - Unë u njoha me disa nga agjentët lokalë të regjimit gjatë kohës që kam punuar me ambasadën e regjimit dhe MOIS. Olsi Jazexhi, 42 vjeç, i cili ka studiuar marrëdhënie me publikun në Kuala Lumpur në Malajzi, ishte njëri prej tyre. Nën petkun e një gazetari dhe kolumnisti, ai ka punuar për regjimin iranian për shumë vite. Kur unë drejtoja rrjetin e agjentëve, Olsi Jazexhi ishte në kontakt të rregullt me ​​mua. Ai kishte faqen e tij të internetit, IMPACT, dhe ishte media e parë që publikoi intervista me Abdi dhe Bidi në Shtator 2017.

 

Në Shkurt 2018, Masoud Khodabandeh më kërkoi të propozoja dhe përgatisja kandidatë të përshtatshëm për intervista me rrjetin TV Top Channel të Shqipërisë. Më vonë zbulova se intervistat ishin lehtësuar dhe rregulluar nga Olsi Jazexhi paraprakisht përmes një gazetareje. Khodabandeh do të lidhte të gjithë gazetarët që do të dërgonte në Shqipëri nga jashtë me Jazexhi, dhe kështu avancoi planet e MOIS përmes tij.

 

Kontaktet e Khodabandeh me Olsi Jazexhi u bënë më të shpeshta pas dëbimit të ambasadorit të regjimit nga Shqipëria. Olsi Jazexhi takonte rregullisht agjentë në kafenenë në Fresk,  në pronësi të Hassan Heyrani, dhe zhvilloi intervista me ta atje. Gruaja e tij gjithashtu ka punuar si avokate për agjentët.

 

Gjergji Thanasi është një tjetër agjent shqiptar i regjimit iranian. Përveçse ka kontakte të vazhdueshme me ambasadën iraniane në Shqipëri dhe agjentin Khodabandeh, ai rregullisht udhëton në Iran ku informohet dhe merr udhëzime për aktivitetet e tij kundër PMOI. Ka fotografi të tij duke vizituar garnizone të IRGC-së në Teheran dhe duke qëndruar pranë automjeteve të tyre të blinduara. Unë u takova dhe bisedova me Thanasi në kafenenë e Heyranit disa herë. Ai adhuron paratë dhe për të marrë më shumë prej tyre, ai është i gatshëm të bëjë gjithçka për të avancuar axhendën e regjimit klerikal. Ai ishte një vizitor i rregullt në "kafene" dhe fliste me agjentët.

 

Në një bisedë private, Hassan Heyrani më tha se Gjergji Thanasi dhe Olsi Jazexhi marrin më shumë se 1.000 euro në muaj nga regjimi. Ai tha se i kishte futur paratë personalisht në zarfe dhe i kishte hedhur në shtëpitë e tyre. Shkrimet e Gjergjit ishin një kopje e artikujve të botuar më parë nga Masoud Khodabandeh dhe MOIS, të cilat ai i publikoi në faqen e tij në Facebook dhe platformat e tjera të mediave sociale. Për më tepër, këta të dy lehtësuan të gjitha veprimtaritë kriminale të Hassan Heyrani, Ehsan Bidi dhe Gholamreza Shekari.

 

Unë jam gati të jap më shumë detaje dhe t'i përgjigjem çdo pyetje tjetër që mund të keni në lidhje me këtë çështje.

 

Me respekt,

 

Hadi Sani Khani 

cc:

- E nderuara Michelle Bachelet, Komisionere e Lartë e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut;

- I nderuari Filippo Grandi, Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët;

- I nderuari Bledar Çuçi, Ministër i Brendshëm i Republikës së Shqipërisë

- Znj. Julie Verhaar, Ushtruese e Detyrës së Sekretarit të Përgjithshëm të Amnesty International;

- Znj. Alice Mogwe, Federata Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut;

- Z. Ardi Veliu, Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit;

- I nderuari Milan Zver, eurodeputet dhe bashkëkryesues i Ndër-grupit të Miqve të Iranit të Lirë në Parlamentin Evropian; dhe

- Komiteti i Sigurisë dhe Kundër Terrorizmit i Këshillit Kombëtar të Rezistencës së Iranit

Lajmi i fundit