Djele, 04 Prill 2021 08:44

Pse bota ka nevojë për një politikë gjithëpërfshirëse të Iranit

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ka një shqetësim në rritje midis politikanëve për sjelljen provokuese të regjimit iranian dhe shpërfilljen e vazhdueshme të angazhimeve të tij për sa i përket marrëveshjes bërthamore. Por ka pak konsensus se si ta adresojmë atë. Dhe përpjekjet e kaluara për të adresuar programin bërthamor të Iranit përmes koncesioneve dhe shpërfilljes për sa i përket sjelljeve keqëdashëse të Iranit kanë dështuar. Dhe kjo është arsyeja pse nuk ka shumë vullnetpër një kthim të shpejtë në marrëveshjen e vitit 2015 që vendos një kapak të përkohshëm në programin bërthamor të Iranit.

"Shkallëzimet bërthamore të Iranit dhe programi i tij i raketave balistike në rritje janë kërcënime të mëdha. Por shumë më shqetësuese është sjellja balistike e Iranit ”, shkruan shkencëtari politik amerikan Walid Phares në një kolonë në Diplomacinë Moderne më 31 Mars.

Masat shkatërruese të regjimit iranian shtrihen në katër vende të Lindjes së Mesme, duke përfshirë Jemenin, Irakun, Libanin dhe Sirinë. Në të katër vendet, regjimi iranian po ushtron kontroll dhe ndikim përmes grupeve të përfaqësimit që kanë përhapur grindje dhe kaos.

“Regjimi iranian është i përfshirë në mënyrë efektive në okupimin pothuajse të katër vendeve arabe. E gjithë kjo do të thotë se nuk mund të ketë një kthim të shpejtë në një 'marrëveshje Iraniane' pa adresuar ambiciet rajonale të regjimit dhe ndërhyrjet shkatërruese, të cilat kanë rezultuar në paqëndrueshmëri për evropianët dhe interesat amerikane, "shkruan Phares, duke shtuar se një kthim i nxituar në marrëveshjen bërthamore të vitit  2015 pa marrë parasysh implikimet gjeopolitike dhe kostot do të ketë pasoja të padëshirueshme.

Ndërsa marrëveshja bërthamore, e njohur zyrtarisht në Planin e Përbashkët Gjithëpërfshirës të Veprimit (JCPOA), ishte falsifikuar për të promovuar paqen dhe për të zvogëluar tensionet rajonale dhe globale, fusha e saj e kufizuar nuk rezultoi në atë për të cilën u bë kjo marrëveshje. Regjimi iranian në mënyrë efektive përfitoi nga fondi i ofruar nga marrëveshja  me qëllim për të forcuar më tej programin e tij të raketave balistike, për të ndjekur qëllimet e tij ekspansioniste në rajon dhe për të financuar grupe terroriste në Lindjen e Mesme dhe në të gjithë globin, kështu që të gjitha aktivitetet dashakeqe u anashkaluan në JCPOA.

"A nuk ka faktorë të rëndësishëm destabilizues që duhet adresuar urgjentisht, duke përfshirë vendosjen e raketave balistike në rajon, mbizotërimin e përfaqësuesve iranianë në pikat e nxehta strategjike dhe sulmet e vazhdueshme vdekjeprurëse kundër aleatëve perëndimorë në rajon?" Phares shkruan dhe shton se siguria e Lindjes së Mesme duhet të jetë një faktor i rëndësishëm në çdo bisedim të mundshëm me regjimin iranian.

Në artikullin e tij, Phares sugjeron katër rekomandime për adresimin e kërcënimeve të shumta të paraqitura nga regjimi iranian:

  • Siguria rajonale duhet të jetë në fokus të çdo liste temash që do të diskutohen me regjimin
  • Programi i raketave balistike të Iranit nuk mund të neglizhohet, veçanërisht pasi regjimi po

                     eksporton armët e tij në vendet në rajon  

  • Vendet e rajonit që ndikohen nga sjellja keqdashëse e regjimit duhet të jenë pjesë e çdo

                     diskutimi rreth Iranit

  • Komuniteti ndërkombëtar duhet të angazhohet me opozitën iraniane

“Për tre vitet e fundit, qindra mijëra qytetarë iranianë protestuan me zë të lartë ndaj regjimit në pushtet dhe politikave të tij. Ekziston një imazh tjetër i Iranit që bota duhet ta njohë dhe të angazhohet ”, shkruan Phares. "Kur merreni me kërcënimet shumëpalëshe dhe strategjike që vijnë nga regjimi iranian, është e natyrshme të merreni edhe me rezistencën e organizuar iraniane jo të dhunshme, duke përfshirë përfaqësues të protestave të Iranit dhe udhëheqës të mërguar, veçanërisht Këshillin Kombëtar shumë rezistent të Rezistencës së Iranit (NCRI), dhe për të dëgjuar zërat e tyre gjatë çdo negocimi me Teheranin. ”

 

Lajmi i fundit