Premte, 09 Prill 2021 17:59

Irani është i 150-ti nga 156 vendet për barazi gjinore

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Irani renditet i 150-ti nga 156 vende për sa i përket barazisë gjinore, sipas Raportit Global të hendekut Gjinor të Forumit Ekonomik Botëror 2021, që tregon një rënie prej dy vendeve nga viti 2020 dhe tetë që nga viti 2019.

Akoma më i keq është fakti se, WEF e bazon këtë raport nga të dhënat zyrtare nga vendet e botës, kështu që mungesa e transparencës së mullahëve mund të jetë duke fshehur një situatë shumë më të tmerrshme për gratë në lidhje me aftësinë ekonomike, fuqinë politike dhe liritë shoqërore.

Aftësia ekonomike

Ndërsa niveli mesatar i grave në fuqinë punëtore në të gjithë grupin e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut është 31%, Irani është më pak se 20%; rezultati i ligjeve seksiste si nevojë për mundësinë e burrit për të punuar.

Raporti shton se: "Nivelet e ulëta të pjesëmarrjes së grave në forcën e punës janë një nxitës i rëndësishëm i mungesës së pjesëmarrjes ekonomike ... Nëse pjesëmarrja e forcës së punës është tashmë e kufizuar, rezultatet për një udhëheqje të barabartë ose pozita menaxheriale janë akoma më të rralla.

Akoma më i keq është fakti se, ato që janë punë mund të mos kenë qasje në gjëra të tilla si llogari bankare që i lejojnë ato të shtojnë kapitale dhe shpesh paguhen vetëm në rreth 1/5 e asaj që një burrë fiton pa sigurime ose përfitime. Ato gjithashtu kanë më shumë gjasa të humbin punën e tyre në kohë krizash, si për shembull pandemia e vazhdueshme.

Fuqia politike

Pavarësisht se përbëjnë gjysmën e popullsisë së vendit, gratë përbëjnë vetëm 5.6% të anëtarëve të parlamentit, e cila është një nga nivelet më të ulëta në botë. Për t'i bërë gjërat edhe më keq, ato që janë në pushtet nuk po përdorin pozicionin e tyre për të ngritur gratë por përkundrazi për të justifikuar status quo-në.

Komiteti i Grave i Këshillit Kombëtar të Rezistencës së Iranit (NCRI) shkroi:

"Duhet të theksohet se gratë që kanë kaluar kontrollin e Këshillit të Kujdestarit dhe kanë të drejtë të marrin pjesë në zgjedhjet e regjimit janë të gjitha promovuese të pikëpamjeve mizogjene të mullahëve dhe lehtësojnë përparimin e qëllimeve të regjimit për të vendosur gjithnjë e më shumë kufizime gratë. Për sa i përket pjesëmarrjes politike, duhet thënë se vendimet dhe politikat kryesore në Iran janë e drejtë e posaçme e burrave. ”

Gratë mbajnë:

  • 11.8% e të gjitha pozicioneve të këshilltarëve të qytetit
  • 5.5% e të gjitha roleve si zëvendësministre
  • 7% e të gjitha zyrave provinciale
  • 0,58% e të gjitha bashkive

Ndërkohë, burrat mbajnë pjesën e luanit të pushtetit në të gjitha këto zyra, plus 100% të pozicioneve më të larta, duke përfshirë Udhëheqësin Suprem, anëtarët e Këshillit të Kujdestarit dhe Këshillin e Përmirësimit, ministrat e kabinetit, guvernatorët, kryetarët e bashkive të provincave dhe pozicionin kryesor në degët ekzekutive, legjislative dhe gjyqësore.

Lajmi i fundit