Merkure, 26 Prill 2017 00:00

CILËT JANË MUXHAHEDINËT IRANIANË

.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Lexoni artikullin e plotë

Fondacioni

Muxhahedinët iranianë ose Organizata Muxhahedine e Popullit të Iranit (PMOI) është grupi kryesor opozitar ndaj regjimit të Iranit. PMOI u themelua në vitin 1965 nga tre të diplomuar në universitete myslimane që kërkuan të zëvendësonin diktaturën e Shahut me një qeverisje përfaqësuese që respekton të drejtat e njeriut.

Pikëpamjet e PMOI-së

Pas revolucionit të vitit 1979 ata vazhduan të advokojnë për liri dhe demokraci dhe kundërshtuan diktaturën e re në emër të Islamit. PMOI beson se Islami i vërtetë është feja e paqes dhe dhembshurisë. Organizata respekton liritë individuale dhe e konsideron të drejtën për të votuar si treguesin e vetëm të legjitimitetit politik.

Këshilli Kombëtar i Rezistencës së Iranit

PMOI është anëtarja kryesore e koalicionit të Këshillit Kombëtar të Rezistencës së Iranit (KKRI). KKRI është një koalicion i grupeve dhe personaliteteve politike demokratike iraniane. Platforma KKRI përfshin ndër të tjera zgjedhje të lira, barazinë gjinore, heqjen e çdo diskriminimi ndaj minoriteteve kombëtare dhe fetare, ndarjen e fesë nga shteti dhe heqjen e dënimit me vdekje.

 

Lajmi i fundit