Iran Probe - Nejat

‘Shoqata Nejat’ strukturë e rëndësishme e sulmeve të Ministrisë së Inteligjencës në Iran

 

Qëllimi i krijimit të ‘Shoqatës Nejat’

Shoqata Nejat u formua në vitin 2001 nga Ministria e Inteligjencës së Iranit (MOIS) si strukturë e ministrisë nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të Ministrit të Inteligjencës të asaj kohe Ali Younessi. Qëllimi i krijimit të kësaj dege të MOIS-it ishte përdorimi i familjarëve të anëtarëve të Organizatës Popullore të Muxhahedinëve të Iranit (OPMI), me anë të forcës apo kërcënimeve, si dhe duke përdorur propaganda dhe luftë psikologjike kundër OPMI në mënyrë që përgatiste terrenin për shkatërrimin e OPMI në kampin Ashraf. E gjithë kjo do të realizohej duke i detyruar ata që të dezertonin nga organizata dhe të shtronte në këtë mënyrë rrugën për sulme ushtarake dhe vrasje makabre.

MOIS-i, që urrehej si brenda Iranit ashtu edhe nga komuniteti ndërkombëtar për krimet e që ka kryer, e paraqet Shoqatën Nejat si një organizatë joqeveritare të formuar nga familjarët e OPMI (!) dhe ish-anëtarët e OPMI (!), e gjithë kjo bëhet me qëllim që të mbulojnë krimet e tyre.

 

 

Anëtarët kryesorë të Shoqatës Nejat kanë qenë funksionarë të kësaj shoqate me vite të tëra, së bashku me agjentët e MOIS-it. Ministria e Inteligjencës ka përdorur agjentët e saj për t’u infiltruar në Ushtrinë Çlirimtare Kombëtare të Iranit, por pavarësisht kësaj, ata u zbuluan. Pasi pranuan misionin e tyre të vërtetë ata u dëbuan dhe më pas u përdorën si…
QËLLIMI I KRIJIMIT TË ‘SHOQATËS NEJAT’ Shoqata Nejat u formua në vitin 2001 nga Ministria e Inteligjencës së Iranit (MOIS) si strukturë e ministrisë nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të Ministrit të Inteligjencës të asaj kohe Ali Younessi. Qëllimi i krijimit të kësaj dege të MOIS-it ishte përdorimi i familjarëve të anëtarëve të Organizatës Popullore të Muxhahedinëve të Iranit (OPMI), me…
Kryetar i Shoqatës Nejat në Kermanshah (në perëndim të Iranit) I përjashtuar nga OPMI si agjent i infiltruar i regjimit iranian në OPMI. Taleb Jalilian ka lindur në vitin 1961 dhe mbante gradën nëntoger në regjimin iranian. Ai mori statusin e refugjatit në 1988 në Irak dhe kërkoi t’i bashkohej OPMI-së. Më pas identiteti i tij u bë i dyshimtë…
Agjent i MOIS-it në Shoqatën Nejat – Provinca Fars Mohammad Bagher Momenzadeh ka lindur në vitin 1965 në qytetin e Shirazit, që njihet ndryshe me pseudonimin Afkhami. Në janar të vitit 1997 ai u dërgua me mision nga një person me emrin Azizi (aka Imami), zyrtar brenda Zyrës së Inteligjencës së Bushehrit dhe përgjegjës për dërgimin e agjentëve të regjimit…
Kryetar i Shoqatës Nejat në Isfahan Agjent i MOIS-it në OPMI Ref'atYazdan-Parast erdhi në Irak nga Turqia në shtator 1995. Ajo u arrestua menjëherë nga strukturat e sigurisë të Irakut. Pavarësisht se u prezantua si simpatizante e OPMI, u pa qartë që në fillimi të hetimeve se ajo ishte dërguar nga regjimi iranian dhe pa e përfshirë aspak OPMI, funksionarët…
Kryetar i Shoqatës Nejat në Isfahan Mohsen Hashemi Bajgirani, lindur në vitin 1963, u rekrutua dhe u punësua nga MOIS-i në qytetin e Abadanit (në jug-perëndim të Iranit) në vitin 1991. Më 20 janar 1995 pas tre vitesh bashkëpunimi me Drejtorinë e Inteligjencës së Isfahanit, dhe mbasi zbuloi dhe siguroi të dhëna në lidhje me mbështetësit e OPMI brenda Iranit,…
Ibrahim Khodabandaeh është një element i njohur i MOIS-it në Shoqatën Nejat. Ai shkon për të takuar anëtarët e familjes së Organizatës Popullore të Muxhahedinëve të Iranit (OPMI) në qytete të ndryshme në emër të Shoqatës Nejat, dhe përdor kërcënimet dhe ryshfetet si mjete për të marrë letra dhe deklarata nga ata kundër OPMI. Ai i shfrytëzon këto tekste në…
Në vitin 2005 një delegacion hetimor i Parlamentit Evropian vizitoi Kampin Ashraf. Ky delegacion përbëhej nga Paolo Casaca dhe Andre Brie. Pas kthimit nga Kampi Ashraf, ata publikuan një raport mbi atë që konstatuan në kamp. Në një pjesë të këtij raporti thuhet: Roli i Shoqatës Nejat Në diskutimet e bëra me banorët e Kampit Ashraf, delegacioni u informua për…
Faqja 1 di 2

Lajmi i fundit