IRANI: Kandidatura kontroverse presidenciale e Mostafa Pourmohammadi

Nga shkrimtari i stafit

Mostafa Pourmohammadi, një figurë e rëndësishme në peizazhin politik të Iranit, ka shpallur kandidaturën e tij për zgjedhjet e ardhshme presidenciale pavarësisht të kaluarës së tij të diskutueshme.

Pourmohammadi njihet si një nga autorët kryesorë të masakrës së vitit 1988 të të burgosurve politikë në Iran.

Lidhja e tij e ngushtë me presidentin e rrëzuar të regjimit, Ebrahim Raisi, dhe statusi i tij si i besuari i Udhëheqësit Suprem, nënvizojnë ndikimin e tij brenda regjimit.

Përfshirja e Pourmohammadi në masakrën e vitit 1988, gjatë së cilës u ekzekutuan mbi 30,000 të burgosur politikë, shënon një kapitull të errët në karrierën e tij.
Në dimrin e vitit 1980, Pourmohammadi, atëherë një prson i ri , u dërgua në provincën Khuzestan, ku dha dënime me vdekje për mbi 300 të burgosur, përfshirë edhe adoleshentë.

Roli i Pourmohammadi u shtri përtej kufijve të Iranit pasi ai mbikëqyri vrasjen e shumë kundërshtarëve të regjimit jashtë vendit, duke përfshirë Dr. Abdulrahman Qasemlou, Dr. Kazem Rajavi, Fereydoun Farrokhzad dhe Sadegh Sharafkandi. Këto atentate ishin pjesë e një liste prej 100 individësh, eliminimi i të cilëve ishte sanksionuar nga Këshilli i Lartë i Sigurisë Kombëtare i regjimit të Iranit.

Një moment zbulues erdhi në korrik 2016 kur djali i Ayatollah Montazerit publikoi një kasetë audio në të cilën Pourmohammadi dhe anëtarë të tjerë të komitetit të vdekjes kërkonin miratimin e Montazerit për ekzekutimin e të burgosurve politikë të mbetur. Përgjigja e Montazerit i dënoi ata, duke thënë se historia do t’i kujtojë si kriminelë.
Marrja në pyetje e të burgosurve nga Pourmohammadi shpesh përcaktoi fatin e tyre bazuar në bindjet e tyre politike ose fetare. Ajatollah Montazeri i kundërshtoi këto ekzekutime, duke theksuar veçanërisht se Pourmohammadi citoi fetvanë të Khomeinit për të justifikuar ekzekutimin e të burgosurve femra, veçanërisht anëtarëve dhe mbështetësve të Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit të Iranit (PMOI/MEK).

Në një intervistë televizive, Pourmohammadi mbrojti veprimet e tij gjatë masakrës së vitit 1988, duke iu referuar asaj si një “detyrë fetare”.

Gjatë gjithë karrierës së tij, Pourmohammadi ka mbajtur poste të shumta të rëndësishme brenda aparatit gjyqësor dhe të sigurisë të Iranit, duke përfshirë:

Prokuror i Gjykatave Revolucionare në provincat Khuzestan, Hormozgan dhe Khorasan (1979-1986)
Prokurori ushtarak i gjykatave revolucionare në Iranin perëndimor (1986-1987)
Këshilltar i Ministrit të Inteligjencës (1987-1990)
Zëvendësministri i Inteligjencës (1990-1991)
Shef i Punëve të Jashtme të Ministrisë së Inteligjencës (1990-1999)
Ministër i Drejtësisë (2013-2017)
Këshilltar i kreut të gjyqësorit (2017-tani)
Ministër i Brendshëm (2005-2008)
Kandidatura presidenciale e Pourmohammadi rindez debatet mbi të kaluarën e tij të diskutueshme dhe ndikimin e vazhdueshëm të vijës së ashpër në peizazhin politik të Iranit.

Exit mobile version