Agjentët e ‘Shoqatës Nejat’

Kush është Ebrahim Khodabandeh? Kryeshefi ekzekutiv i Shërbimit të Inteligjencës iraniane "Shoqëria Nejat"

‘Shoqata Nejat’ strukturë e rëndësishme e sulmeve të Ministrisë së Inteligjencës në Iran

 

QËLLIMI I KRIJIMIT TË ‘SHOQATËS NEJAT’

Shoqata Nejat u formua në vitin 2001 nga Ministria e Inteligjencës së Iranit (MOIS) si strukturë e ministrisë nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të Ministrit të Inteligjencës të asaj kohe Ali Younessi. Qëllimi i krijimit të kësaj dege të MOIS-it ishte përdorimi i familjarëve të anëtarëve të Organizatës Popullore të Muxhahedinëve të Iranit (OPMI), me anë të forcës apo kërcënimeve, si dhe duke përdorur propaganda dhe luftë psikologjike kundër OPMI në mënyrë që përgatiste terrenin për shkatërrimin e OPMI në kampin Ashraf. E gjithë kjo do të realizohej duke i detyruar ata që të dezertonin nga organizata dhe të shtronte në këtë mënyrë rrugën për sulme ushtarake dhe vrasje makabre.

MOIS-i, që urrehej si brenda Iranit ashtu edhe nga komuniteti ndërkombëtar për krimet e që ka kryer, e paraqet Shoqatën Nejat si një organizatë joqeveritare të formuar nga familjarët e OPMI (!) dhe ish-anëtarët e OPMI (!), e gjithë kjo bëhet me qëllim që të mbulojnë krimet e tyre.

Anëtarët kryesorë të Shoqatës Nejat kanë qenë funksionarë të kësaj shoqate

me vite të tëra, së bashku me agjentët e MOIS-it. Ministria e Inteligjencës ka përdorur agjentët e saj për t’u infiltruar në Ushtrinë Çlirimtare Kombëtare të Iranit, por pavarësisht kësaj, ata u zbuluan. Pasi pranuan misionin e tyre të vërtetë ata u dëbuan dhe më pas u përdorën si ish-anëtarë të OPMI-së (!) nga MOIS-i.

Pjesa tjetër përfshin individë të cilët kishin qenë për disa kohë në kampet e OPMI-së në Irak dhe që më pas ishin kthyer në Iran për të vazhduar jetën e tyre të zakonshme. Megjithatë, ata tashmë po përdoren nga MOIS-i në degët e Shoqatës Nejat.

Janë të pakta rastet ku agjentë kanë mundur të vrasin disa anëtarë të OPMI-së, kjo para zbulimit të identitetit të tyre. Në asnjë nga këto raste OPMI nuk u kundërpërgjigj me sulme hakmarrëse dhe të gjithë agjentët e regjimit u kthyen në Iran.

Ndjekja e këtij parimi i ka mundësuar regjimit iranian që të rekrutojë lehtësisht agjentë të infiltruar në OMPI, dhe pasi ata janë identifikuar, dhe pas kthimit të tyre, ata janë të identifikuar nga MOIS-i i regjimit iranian, si anëtarë të lartë të OPMI.

 

Ebrahim Khodabandeh

Për më tepër, një qëllim tjetër kryesor i “Shoqërisë Nejat” është të ushtrojë presion me çfarëdo mjeti, duke përfshirë kërcënime të drejtpërdrejta ndaj familjeve të anëtarëve të MEK, në mënyrë që t’i detyrojë ata të bashkëpunojnë dhe të përhapin gënjeshtra dhe dezinformata për të dashurit e tyre dhe MEK. Që nga anëtarësimi në MOIS, Ebrahim Khodabandeh ka marrë pjesë aktivisht në marrjen në pyetje të të burgosurve të torturuar, identifikimin dhe ekspozimin e anëtarëve të rezistencës, frikësimin dhe kërcënimin e familjeve të anëtarëve të MEK dhe fushatat negative kundër MEK dhe anëtarëve të saj. MOIS dërgoi Khodabandeh së bashku me vëllain dhe kunatën e tij në Irak për të udhëhequr një luftë psikologjike dhe një fushatë demonizimi kundër MEK si parathënie për sulmet vdekjeprurëse në kampet e tyre, Ashraf dhe Liberty.

Një raport investigimi mbi MOIS nga Biblioteka e Kongresit SH.B.A. e porositur nga Pentagoni, identifikon qartë Ebrahim Khodabandeh dhe vëllain e tij Massoud si edhe gruan e tij Ann Singleton si agjentë të MOIS.

Të dhëna mbi i Ebrahim Khodabandeh

Gjatë vizitës së tij në Siri në Prill 2003, qeveria Siriane arrestoi Ebrahim Khodabandeh së bashku me një person tjetër, Jamil Bassam, dhe ekstradoi të dy burrat në Iran disa muaj më vonë. Por pas një kohe të shkurtër në burg, Ebrahim Khodabandeh filloi të bashkëpunonte me MOIS kundër PMOI – MEK.

Ja se si MOIS rekrutoi Ebrahim Khodabandeh

Sipas raportit të investigimit nga Biblioteka e Kongresit të Sh.B.A, vëllai i Ebrahim Khodabandeh Massoud, i cili ishte gjithashtu anëtar i PMOI – MEK, vendosi të largohej nga organizata në 1996, Ai më pas u martua me Anne Singleton, një grua Angleze që punonte me PMOI – MEK deri në fund të viteve 1980. Raporti shkruan:

“Menjëherë pas martesës së tyre, MOIS i detyroi ata të bashkëpunojnë duke kërcënuar se do t’ju konfiskonte pronën e madhe të nënës së Khodabandeh në Teheran. Singleton dhe Khodabandeh atëherë ranë dakord të punojnë për MOIS dhe të spiunojnë MEK. Në 2002 Singleton u takua në Teheran me agjentët e MOIS të cilët ishin të interesuar për prejardhjen e saj. Ajo pranoi të bashkëpunojë me MOIS për të shpëtuar jetën e kunatit të saj – ai ishte ende një anëtar i MEK në atë kohë. Gjatë qëndrimit të saj në Teheran, ajo mori trajnim nga MOIS. Pas kthimit të saj në Angli, ajo nisi faqen e web-it iran-interlink.org në dimrin e vitit 2002. Pasi bëri shumë udhëtime në Iran dhe Singapor – vendi ku agjensia kontakton agjentët e saj të huaj – MEK filloi të dyshojë për besnikërinë e Singleton dhe Khodabandeh për organizatën. Në vitin 2004 Singleton më në fund u takua me kunatin e saj, Ebrahimin, i cili u dërgua nga Siria në Iran pasi Sirianët e arrestuan atë (duket se Sirianët bashkëpunojnë ngushtë me MOIS). Përfundimisht, MOIS e detyroi edhe atë të bashkëpunonte gjithashtu. ”

Linku për të gjithë raportin nga Biblioteka e Kongresit të SHBA:

 MINISTRIA E INTELIGJENCS DHE SIGURIS IR S IR IRANIT-PROFIL

Struan Stevenson, ish anëtar i Parlamentit Evropian i cili është Koordinator për “Fushatën për Ndryshimin e Iranit (CIC)” shkruan: “Në qershor të vitit 2004, Win Griffiths, një ish-anëtar Laburist i Parlamentit Britanik, udhëtoi në Teheran për të takuar një të burgosur në Burgun Evin. Në një deklaratë të dëshmitarit ai tha: “Kur shkova në Evin, duke pritur të takoja të arrestuarit privatisht, u befasova kur pashë Anne Khodabandeh (Singleton), kunatën e Ebrahimit, në Burgun e Evin. Ajo më vonë pretendoi se ishte atje si pjesë e një vizite të një OJQ-je. Megjithatë ishte e qartë për mua që rojet e burgut e trajtuan atë si një shoqe dhe të sojit të tyre, në vend që ta trajtonin si një anëtare të një OJQ-je të pavarur ”.

Dëshmia e Ebrahim Khodabandeh në gjykatë

Kur Ebrahim Khodabandeh ende nuk po bashkëpunonte me MOIS dhe po jetonte në Londër i dha deklaratën e dëshmitarit Komisionit të Apelimit të Organizatave të Parashkruara (POAC) më 12 nëntor 2002 se vëllai i tij Massoud Khodabandeh dhe gruaja e tij po punonin për MOIS si agjentë të fushatës dezinformuese kundër PMOI – MEK.

Ai shprehet, “Personi që vendos dhe drejton‘ Iran-Interlink ‘është gruaja e vëllait tim, Anne Khodabandeh (nee Singleton). Anne Khodabandeh u martua me vëllain tim disa vjet më parë, por vetëm katër vjet më parë fillova të dyshoja se ajo kishte lidhje me regjimin klerik iranian. Unë kam qenë në dijeni për disa kohë që vëllai im, Massoud Khodabandeh, ka lidhje me Ministrinë iraniane të Inteligjencës. ”

Sot, Ebrahim Khodabandeh është i punësuar plotësisht nga aparati i inteligjencës së regjimit Iranian në fushatën e demonizimit kundër PMOI – MEK

Linku për të gjithë dëshminë:

Deklarata e dëshmitarëve të EBRAHIM KHODABANDEH 

Marrja në pyetje e të burgosurve në Burgun e Evin

Shumë anëtarë të PMOI – MEK kanë dëshmuar se si Ebrahim Khodabandeh iu afrua familjeve të tyre në Iran me urdhër të MOIS dhe i kërcënoi ata të bashkëpunonin dhe të merrnin pjesë në konferenca shtypi kundër PMOI – MEK.

Khodabandeh merr pjesë aktivisht në marrjen në pyetje të të burgosurve politikë pro PMOI – MEK. Një i burgosur politik, Amir Parvizi, i lindur në 1979, shkruan se; në qytetin e Zanjanit, ai ishte punonjës i një kompanie montimi kompjuterësh. Në të njëjtën kohë, ai ishte përfshirë në veprimtari politike kundër regjimit. Amir u arrestua gjatë një demonstrate në Teheran më 12 korrik 2005 dhe u transferua në burgun famëkeq Evin, ku u torturua dhe u mor në pyetje. Ai thotë se në një nga këto pyetje, Ebrahim Khodabandeh gjithashtu mori pjesë në rolin e ndihmësit të hetuesit. Amir Parvizi u bashkua me PMOI – MEK në Irak pas lirimit nga burgu

Një i burgosur politik Saleh Kohandel, shkruan se pas arrestimit, torturave dhe kalimit të muajve në izolim, ai u transferua në Repartin 209 në Burgun e Evinit. Ai shton se kishte një dhomë private me të gjitha pajisjet, përfshirë një kompjuter dhe CD të ndryshme të caktuar për Ebrahim Khodabandeh. Ai më tej shton se Khodabandeh iu dha një leje e veçantë herë pas here gjatë një javë çdo herë. Ai më tej përmendi se; “Një ditë kur Khodabandeh ishte me leje, unë shkova në dhomën e tij dhe pashë në sirtar një numër fotografish të anëtarëve të organizatës [PMOI-MEK] nga tubime dhe ceremoni të ndryshme jashtë vendit. Ai u kishte shënuar fytyrat e tyre me një lapustinë “.

Shërbëtori i fushatës së demonizimit të MOIS kundër PMOI – MEK

Regjimi iranian ka përdorur një fushatë të gjerë demonizimi kundër moxhahedinëve pasi ata kanë frikë nga rritja e mbështetjes për MEK brenda Iranit. Regjimi iranian ka publikuar qindra libra, ka bërë filma dhe seri të shumta televizive anti MEK, pasi ato kanë të bëjnë veçanërisht me popullaritetin e MEK midis studentëve në kolegje dhe institucione të arsimit të lartë. Si i tillë, Ebrahim Khodabandeh është urdhëruar të përkushtojë përpjekjet e tij kryesisht në këto qendra.

Fotografitë e Ebrahim Khodabandeh që merr pjesë në

Ebrahim Khodabandeh: “Siguria jonë aktuale ështërezultat i verdiktit vendimtar të Imamit në 1988

 Hublian, në një faqe web-i  e Ministrisë së Inteligjencës, e cila i kushtohet fushatës demonizuese kundër PMOI – MEK, raportoi se Ebrahim Khodabandeh në një takim me mullahët në Mashhad ka thënë që; “Siguria jonë aktuale është rezultat i verdiktit vendimtar të Imamit në 1988“. Vlen të përmendet se pas këtij vendimi, mbi 30,000 të burgosur politikë, kryesisht anëtarë të PMOI – MEK dhe simpatizantë, u ekzekutuan brenda disa muajve.

“Sleepwalkers” një ceremoni anti PMOI – MEK e prezantimittë librit Nga e djathta në të majtë 1. Ruhollah Hosseinian,Shef i Qendrës së Dokumentimit të Revolucionit Islamik,2. Ebrahim Khodabandeh 3. Safaaldin Tabraeian, autori4. – Haidar Moslehi, ish Ministër i MOIS 

Njerëzit në figurën e mësipërme janë ndër elementët më kriminalë të regjimit. Moslehit i është ndaluar të hyjë në Evropë për shkak të krimeve që ai ka bërë ndaj shtetasve iranianë dhe të burgosurve politikë. Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë vendosur sanksione ndaj Moslehi për “rrahje”, “torturë” dhe “sulm seksual” tek të arrestuarit në Repartin 209 të Burgut Evin. Ruhollah Hosseinian, i cili vdiq nga COVID19 në gusht 2020, është një nga xhelatët dhe torturuesit kundër  të burgosurve të PMOI – MEK, i cili u bë i famshëm për frazën: “I dashur, unë dikur isha një vrasës”.

Një mënyrë tjetër që MOIS përdor Ebrahim Khodabandeh është pjesëmarrja e tij në takime me të figura të huaja politike që vizitojnë Iranin. Detyra e tij është të demonizojë PMOI – MEK duke shpresuar që t’u bëjë presion atyre në vendet evropiane. Për të legjitimuar pretendimet e tyre anti PMOI – MEK, disa nga këta vizitorë të huaj, të tillë si *Emma Nicholson, një lobist i njohur i regjimit iranian në Britani për shembull, do të pretendonte që kishte takuar një përfaqësues të PMOI – familjet MEK në Iran, kur në realitet ata janë takuar vetëm me këtë agjent.

Ebrahim Khodabandeh dhe Emma Nicholson në takimine “Shoqërisë Nejat”
Ebrahim Khodabandeh me Adnan Shahmani, Anëtar i ParlamentitIrakian dhe Kryetar i Komitetit për Hetimin e Çështjes PMOI – MEKnë Parlamentin Irakian. Shamhani është një nga elementët më tëspikatur të forcës Quds të regjimit iranian dhe kreu i skuadravetë vdekjes në Irak Sipas faqeve të internetit iranian të MOIS, Ebrahim Khodabandeh u takua me ambasadorin e regjimit në Irak, Danaeifar, një Forcë Quds – komandant i Gardës Revolucionare, për të diskutuar mënyrat për të dërguar agjentët e MOIS nën maskën e familjeve PMOI – MEK në Irak dhe për t’u vendosur jashtë vendbanimit të tyre në Kampin e Lirisë. Kërkesë absurde nga INTERPOL për kthimin e anëtarëve në IranMë 10 dhe 11 korrik 2017, disa takime të quajtura Project Kalkan u mbajtën në Teheran me Sekretarin e Përgjithshëm të INTERPOL. Në këto takime, MOIS prezantoi agjentët e vetë, përfshirë Ebrahim Khodabandeh, si përfaqësues të familjeve PMOI – MEK. Regjimi iranian më tej organizoi një ekspozitë fotografike dhe në këtë ekspozitë kërkoi nga Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL –it që të lehtësonte ekstradimin e PMOI – MEK nga Shqipëria në Iran.
Ebrahim Khoabandeh dhe agjentë të tjerë të MOIS në Takimine Kakan në Teheran Një vit para takimit të Projektit Kalkan në Iran, Shabani, zëvendës shefi i operacioneve në bazën Sarolla të IRGC në Teheran, kishte njoftuar zyrtarisht se ai kishte ngritur çështje penale kundër 830 anëtarëve të PMOI – MEK në INTERPOL për t’i arrestuar dhe për t’ja dorëzuar regjimit iranian.(Agjencia e Lajmeve Fars në pronësi të Gardave Revolucionare – 25 korrik 2016)Uebsajt-i i MOIS, përfshirë  Interlink-un-ran i  cili drejtohet nga gruaja e vëllait të Ebrahim Khodabandeh, shkruajti më 13 korrik 2017 se gjatë këtyre takimeve, Ebrahim Khodabandeh, një përfaqësues i rremë i familjeve PMOI – MEK, i kërkoi sekretarit të përgjithshëm të INTERPOL –it  Jürgen Stock , për të ekstraduar anëtarët e PMOI – MEK në Iran. Khodabandeh që përfaqëson në mënyrë të rreme veten si zëdhënës i familjeve, përmendi se familjet kurrë nuk duan një fund të keq për të dashurit e tyre. “Kur ata ngrenë çështjen e ekstradimit të anëtarëve të këtij grupi, ata janë të sigurt se është në interesin e tyre më të mirë.” Disa ditë më vonë, gazeta Kayhan, e cila është zëdhënësi i Khameneit, shkruajti se: “Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it  nuk pranoi të përgjigjej në një pyetje rreth [PMLI – MEK]: Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Interpolit e la pyetjen rreth tyre pa përgjigje.”

Bashkëpunim në fushatën për të dërguar agjentë në Shqipëri nën maskën e familjeve

Pasi regjimi iranian nuk arriti të fitonte hyrjen në PMOI – MEK përmes INTERPOL në 2018 dhe pak më vonë, komplotet e tij terroriste në Shqipëri dështuan, duke çuar në dëbimin e ambasadorit iranian dhe katër zyrtarëve të tjerë të ambasadës nga Shqipëria, ai u rikthye në komplote të tjera . Një nga komplotet e tilla ishte sigurimi i vizave të hyrjes shqiptare për agjentët dhe shërbëtorët e vetë si edhe terroristët nën maskën e PMOI – anëtarët e familjes MEK të cilët ishin të shqetësuar dhe dëshironin të takoheshin me të dashurit e tyre në Ashraf 3 në Shqipëri. Ebrahim Khodabandeh është në krye të kryerjes së këtij komploti dhe rregullisht i shkruan letra qeverisë shqiptare në emër të tij ose të familjeve të tjera ose duke bërë presion dhe kërcënime ndaj familjeve të tjera për të bërë të njëjtën gjë.

Një shembull i këtyre letrave të Ebrahim Khodabandeh:

Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

“Unë po ju shkruaj në emër të qindra anëtarëve të vuajtur të MEK që janë vendosur në vendin tuaj. Unë do të doja t’ju kujtoj se letrat nga familjet drejtuar Zyrës Presidenciale kanë mbetur plotësisht pa përgjigje deri më tani. “(Uebfaqja e Shoqatës Nejat – 4 maj 2020)

Khodabandeh gjithashtu duke kërcënuar ose joshur familjet në Iran ushtron presion mbi ta për të shkruar letra në Komitetin e KB për Zhdukjet me Forcë për t’u ankuar se të dashurit e tyre po mungojnë në Shqipëri. Në këtë mënyrë, regjimi iranian po përpiqet të bëjë presion mbi Shqipërinë për të lejuar agjentët dhe terroristët e vetë të hyjnë në vend nën mbulimin e familjeve PMOI – MEK.

However, there are a number of MOIS agents in Albania.  Ebrahim and Massoud Khodabandeh coordinate the agents activities in Albania to advance the instructions and aims of the Iranian regime.

Footnote: ‌

*Emma Nicholson, in collaboration with the MOIS, put the most pressure on Ashraf residents after the fall of the former Iraqi government, paving the way for further attacks on Ashraf residents. An Iraqi war victim in an article on The Daily Telegraph (March 6, 2003) reports on the scams of Emma Nicholson and how she had abused him to scam the humanitarian agencies for her personal benefits.

Exit mobile version