Muxhahedinët dhe jetesa e tyre në Shqipëri+video

KOHA JONE

Në vitin 1965, MEK u formua nga një grup studentësh iranianë si një lëvizje politike islamike. E bazuar në traditën demokratike të Revolucionit Kushtetues të Iranit, idealet e Kryeministrit Mohammed Mossadeq, liridashësit të madh të Iranit dhe protestave pro-demokracisë të viteve 1960, organizata mbajti një interpretim liberal të Islamit. MEK fillimisht mbështeti përmbysjen e Shahut, duke kundërshtuar shtypjen e Islamit dhe persekutimin me të cilin përballeshin shumë iranianë nën sundimin e tij totalitar. Rrjedhimisht, anëtarët e MEK-ut ishin në shënjestër të veçantë nga Shahu.

Pas përmbysjes së Shahut në vitin 1979 dhe vendosjes së regjimit të Khomeinit, muxhahedinët u shtypën brutalisht dhe u vranë barbarisht nga një diktaturë fetare, dhe, rreth 100000 anëtarë dhe mbështetës të tyre u ekzekutuan dhe masakruan nga regjimi i mullahëve dhe mijëra prej tyre. u torturuan brutalisht në burgjet iraniane.

“Në fund të vitit 1981, shumë anëtarë të Muxhahedinëve dhe mbështetësit e tyre që nuk ishin arrestuar në Iran u detyruan të mërgoheshin në vendet evropiane, përfshirë Francën. Në vitin 1986, udhëheqja e Muxhahedinëve të Popullit të Iranit (PMOI), Marjam dhe Masoud Raxhavi, u shpërngul në Irak pas presionit nga qeveria franceze për t’u larguar nga vendi dhe u vendos në Irak, afër kufirit me Iranin.

Pas kësaj, shumë anëtarë dhe mbështetës të Muxhahedinëve nga Irani dhe nga mbarë bota shkuan në bastionin e tyre të quajtur Ashraf për t’iu bashkuar Muxhahedinëve në Irak. Pas luftës SHBA-Irak në vitin 2003, muxhahidinët, të cilët ishin plotësisht neutralë në luftë, mbroheshin nga ushtria amerikane sipas Konventës së Katërt të Gjenevës, por në vitin 2009 mbrojtja e Kampit Ashraf iu dorëzua qeverisë irakiane, e cila ishte nën ndikimin e plotë të mullahëve iranianë.

Pas kësaj muxhahedinët në Ashraf u sulmuan 5 herë dhe u sulmuan me raketa dhe me breshëri të tmerrshëm plumbash dhe gjatë kësaj periudhe rreth 1500 u plagosën dhe 180 ranë dëshmorë.

Shqipëria është një vend që ka aderuar në Konventën e 1951 për Statusin e Refugjatit dhe në Protokollin e saj të vitit 1967 që nga viti 1992. Prandaj, i gjithë legjislacioni shqiptar është në përputhje me Konventën e Gjenevës si dhe me Protokollin e saj shtesë. Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë e parashikon këtë

“Të huajt kanë të drejtën e azilit në Republikën e Shqipërisë sipas ligjit”

Në një akt humanitar, ish-kryeministri Sali Berisha pranoi 210 nga 3000 banorët e Kampit Liberty si banorë në Shqipëri. Grupi i parë, i përbërë nga 14 banorë të kampit Liberty mbërriti në Shqipëri më 15 maj 2013. Shtypi dhe media informuan se Hillary Clinton, ish-sekretare e Shtetit të SHBA, kishte arritur një marrëveshje me Shqipërinë dhe OKB-në që Shqipëria të pranonte 210 nga anëtarë të mërguar të Muxhahedinëve. Departamenti Amerikan i Shtetit, në një deklaratë, shpreh mirënjohjen ndaj Shqipërisë për marrjen e kësaj mase bujare dhe humanitare. Pas zgjedhjeve parlamentare të vitit 2013 në Shqipëri dhe kalimit të pushtetit nga Partia Demokratike në Partinë Socialiste, kryeministri Edi Rama vijoi me këtë nismë humanitare, duke pranuar të gjithë banorët e tjerë të Kampit Liberty.

Përfaqësues nga të dy krahët e spektrit politik shqiptar marrin pjesë rregullisht dhe përshëndesin konferencat e organizuara nga MEK në Shqipëri dhe jashtë saj.

Ndryshe nga vendet e tjera, të cilat morën përsipër të gjitha shpenzimet e anëtarëve të PMOI të transferuar nga Iraku, PMOI ra dakord me qeverinë e atëhershme shqiptare që ajo do të merrte vetë të gjitha shpenzimet e jetesës dhe akomodimit për anëtarët e saj që u transferuan në Republikën e Shqipërisë dhe ata i kanë marrë të gjitha kostot e tyre gjatë viteve të kaluara.

së fundmi, më 15 gusht 2021, këtë çështje e theksoi edhe kryeministri Edi Rama, kur tha:

Çfarë problemi u kanë krijuar sharësve e mallkuesve pa din e as iman të rrjeteve sociale, ata njerëz të shkretë, që rrinë mbyllur dhe jetojnë me hallin e tyre e me paratë e tyre, në zonën e banuar të ndërtuar po me fondet e tyre diku në periferi të Tiranës?

Grupi i fundit i anëtarëve të MEK u largua nga Iraku dhe mbërriti në Shqipëri në shtator 2016. Vendndodhja e re e Muxhahedinëve, Ashraf 3, në Manza gjatë këtij viti ka mirëpritur vizitorë të ndryshëm, duke përfshirë qindra personalitete të shquara amerikane, personalitete evropiane dhe shqiptare, dhe Shtypi. Gjatë këtyre viteve, Muxhahedinët kanë krijuar një marrëdhënie aktive dhe të ngrohtë me të gjitha partitë politike shqiptare, popullin shqiptar dhe kanë mirëpritur popullin shqiptar në Ashraf 3 në programe të ndryshme.

Marjam Raxhavi ishte gruaja e parë në historinë bashkëkohore të Iranit që drejtoi një organizatë të spikatur politike. Në vitin 1993, Këshilli Kombëtar i Rezistencës së Iranit, i përbërë nga organizata dhe personalitete të shquara opozitare iraniane, në mbledhjen e tij vjetore zgjodhi Marjam Raxhavi si presidenten e zgjedhur të këshillit për transferimin e pushtetit te populli iranian. Si Presidente e zgjedhur e Rezistencës, Marjam Raxhavi është një sfidë e jashtëzakonshme politike, sociale, kulturore dhe ideologjike për klerin në pushtet, sepse tipari kryesor i diktaturës fetare të mullahëve në Iran është mizogjinia. Nën udhëheqjen e Marjam Raxhavi, gratë mbajtën poste kyçe në radhët e Muxhahedinëve dhe bënë përparime të mëdha.

Shumë personalitete dhe zyrtarë të shquar amerikanë dhe evropianë mbështetën Muxhahedinët dhe udhëheqjen e tyre, zonjën Marjam Raxhavi, dhe morën pjesë në tubimet e mëdha të organizatës në Paris. Në vitet 2016-2021, përveç mbështetjes për sakrificat dhe luftën e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit të Iranit për vendosjen e lirisë në Iran, zyrtarë dhe personalitete ndërkombëtare vizituan Ashraf 3 dhe morën pjesë në ceremoni të ndryshme të Muxhahedinëve.

Më 14 prill 2017, senatori i ndjerë John McCain, Kryetar i Komitetit të Senatit për Shërbimet e Armatosura, vizitoi një nga qendrat e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit të Iranit (MEK) në Tiranë dhe u takua me anëtarët e MEK. Më 12 gusht 2017, një delegacion i lartë i Senatit Amerikan u takua me Marjam Raxhavi në Tiranë, Shqipëri.

Rudy Giuliani, ish-kryebashkiaku i Nju Jorkut në shumë raste mori pjesë në protestat e MEK-ut dhe rezistencës dhe u tha anëtarëve të MEK-ut:

Përveç kësaj, shumica e Kongresit të SHBA miratoi një rezolutë në mbështetje të rezistencës iraniane dhe veçanërisht planit 10-pikësh të zonjës Maryam Rajave për një Iran të lirë.

Qëllimi i MEK-ut është që me sakrifica dhe përpjekje maksimale, që të përmbysë diktaturën që sundon Iranin nga forcat e tyre dhe populli iranian, duke vendosur një regjim të bazuar në lirinë, demokracinë dhe vendosmërinë e popullit si dhe votën në Iran.

Exit mobile version