pjesa e dytë -Terrorizmi i regjimit të Iranit në 2021

Terrorizmi është i domosdoshëm për politikën e jashtme dhe diplomacinë e regjimit iranian dhe për më shumë se 40 vjet, ky regjim po e përdor këtë si mjetin kryesor kundër kundërshtarëve të tij jashtë vendit, si dhe kundër vendeve të tjera për shantazh.

Por duhet thënë se viti 2021 ishte një disfatë poshtëruese për regjimin në këtë fushë dhe regjimi më në fund u dha përgjegjësi për aktet e tij terroriste pasi disa nga rastet e tij më të dukshme terroriste kanë arritur në pikën e zgjidhjes.

Një nga këto raste është komploti i dështuar i regjimit me bombë në Francë, hetimi i të cilit daton në vitin 2018. Në korrik 2018, diplomati i qeverisë iraniane Assadollah Assadi, për të cilin sekretari i tretë i ambasadës së Iranit në Austri ishte vetëm një kamuflazh, u arrestua së bashku me tre bashkëpunëtorë. . Ai ishte një punonjës i lartë i Ministrisë së Inteligjencës të regjimit (MOIS) dhe një terrorist me përvojë, i cili gjithashtu kishte një rekord në Irak kundër Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit të Iranit (PMOI/MEK).

Plani ishte të shpërthente një bombë që përmbante 500 gram TATP me eksploziv të lartë, i cili përdoret gjithashtu nga ISIS në operacione, në tubimin vjetor të Këshillit Kombëtar të Rezistencës së Iranit (NCRI), ku morën pjesë rreth 100,000 njerëz në periferi të Parisit.

Sipas zyrës së prokurorit, presidentja e zgjedhur e NCRI-së, zonja Maryam Rajavi, ishte objektivi kryesor i këtij komploti terrorist.

Hetimet e policisë zbuluan se shpërthimi i kësaj bombe do të kishte vrarë qindra njerëz dhe mijëra të plagosur. Hetimi vazhdoi që nga momenti i arrestimit të Assadit deri në fillim të vitit 2021. Më 4 shkurt 2021, gjyqtarët që procedonin mbi gjyqin penal morën rezultatet e një hetimi të gjerë që përfshinte jo vetëm policinë belge, por edhe atë federale gjermane, DGSE/DGSI franceze dhe të tjerë, përpara se ta dënonin Assadin me 20 vjet burg, dënimin maksimal për këtë lloj krimi. Tre bashkëpunëtorët e tij, mercenarë që ishin punësuar nga Ministria e Inteligjencës së regjimit, Mehrdad Arefani, Nasimeh Naami dhe Amir Saadouni, u dënuan përkatësisht me 18, 17, 15 vjet burg.

Këto dënime ishin shumë të rëndësishme sepse qeveria iraniane ka kryer të paktën 450 operacione terroriste në mbarë botën gjatë 40 viteve të fundit, por ky ishte i vetmi rast ku një diplomat i regjimit në detyrë është dënuar dhe burgosur.

Eksplozivët për komplotin e bombës u transferuan nga Teherani në Evropë nga Assadollah Assadi në bordin e një avioni. Bombën e mbante në çantë si një dërgesë diplomatike për të shmangur masat e sigurisë në aeroportet ku kalonte.

Ky vendim është i paprecedentë në historinë e Evropës. Në veçanti, aktgjykimi thotë se ky nuk ishte një akt individual, por një akt i kryer nën kontrollin e Ministrisë së Inteligjencës iraniane.

Mbledhjet e gjykatës u mbajtën edhe më vonë gjatë vitit më 17 dhe 18 nëntor 2021 ku u shqyrtua e gjithë çështja dhe procedurat u pasqyruan gjerësisht nga shtypi. Prokurori tregoi se si do të vendosej bomba, si u dorëzua, si u dorëzua dhe si duhej të hynte në ambientet e konferencës.

Nasimeh Naami pohoi se ishte një bombë zanore dhe nuk do të shkaktonte shumë viktima në rast të një shpërthimi. Megjithatë, dy ekspertë të bombave dëshmuan se bomba ishte vdekjeprurëse dhe kishte fuqinë për të vrarë deri në një rreze prej 53 metrash në një sipërfaqe prej 3000 metrash katrorë dhe sa më afër qendrës së shpërthimit të ishin njerëzit, aq më shumë viktima. do të kishte shkaktuar.

Kur flasim për terrorizmin e regjimit iranian, ne po përballemi me terrorizmin shtetëror dhe strukturor, një qeveri, e gjithë politika e jashtme e së cilës gjatë dyzet viteve të fundit është mbështetur në dy elementët e eksportimit të terrorizmit dhe fondamentalizmit.

Ambasadat e çdo vendi në mbarë botën janë në shërbim të një sërë çështjesh që ndjekin dhe zgjidhin problemet e njerëzve të atij vendi. Ambasadat e qeverisë iraniane janë qendrat nervore të spiunazhit dhe terrorizmit, dhe ambasadat janë të strukturuara rreth këtyre objektivave. Pra, kushdo që ka një gradë diplomatike është në shërbim të terrorizmit dhe shumë nga diplomatët e huaj të regjimit madje janë rekrutuar nga Forca Quds e Gardës Revolucionare terroriste .

Lexo më shumë:

Pjesa e pare- Terrorizmi i regjimit të Iranit në 2021

Exit mobile version