Vendet e BE-së kërkojnë të listojnë Gardën Revolucionare të Iranit si Organizatë Terroriste

Diplomatët evropianë informuan agjencinë gjermane të lajmeve dpa të hënën, më 27 maj, se disa vende të BE-së, përfshirë Gjermaninë, po bëjnë presion për të përcaktuar Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit (IRGC) si një organizatë terroriste. Ky veprim bazohet në një vendim të gjykatës në Düsseldorf, Gjermani.

Vendimi i Gjykatës gjermane lidh IRGC-në me sulmin në sinagogë
Gjermania, së bashku me disa vende të tjera, u ka kërkuar autoriteteve ligjore të Bashkimit Evropian që të shqyrtojnë vendimin e gjykatës së Düsseldorfit.

Vendimi tregon se një agjenci qeveritare iraniane ishte përgjegjëse për një sulm me zjarr në një sinagogë në qytetin e Bochum.

Diplomatët e BE-së informuan DPA-në se shërbimi ligjor i BE-së ka konfirmuar se dënimi gjyqësor mund të jetë arsye e mjaftueshme për përcaktimin terrorist.

Ky zhvillim doli në dritë në margjinat e takimit të ministrave të jashtëm të BE-së në Bruksel.

Mbështetja në rritje për Listimin e Terroristëve të IRGC-së
Sipas informacioneve të marra, pas analizave nga shërbimi ligjor i Bashkimit Evropian, shumë vende të BE-së kanë mbështetur tashmë nisjen e hapave të nevojshëm procedural për klasifikimin e IRGC-së si organizatë terroriste.

Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock ka deklaruar vazhdimisht se është dakord me vendosjen e IRGC-së në listën terroriste.

Megjithatë, mbetet e paqartë nëse vendimi i kërkuar unanim midis 27 vendeve anëtare të BE-së mund të arrihet për këtë qëllim.

Kërkesa afatgjatë e popullit iranian dhe zhvillimet e fundit
Populli iranian i ka kërkuar prej kohësh Bashkimit Evropian që ta caktojë Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike si organizatë terroriste. Vendimi i gjykatës në Düsseldorf tani ka bërë një hap të vështirë dhe të rëndësishëm në këtë drejtim.

Përcaktimi i një dege të forcave të armatosura iraniane si një organizatë terroriste ka qenë sfiduese deri më tani, pasi IRGC-së së pari duhej të ndiqej penalisht nga një institucion kombëtar për aktivitete terroriste.

Vështirësia në klasifikimin e IRGC-së si një organizatë terroriste u theksua pasi Irani sulmoi drejtpërdrejt Izraelin me dronë dhe raketa në prill.

Deri kohët e fundit, shërbimi diplomatik i BE-së, i udhëhequr nga Josep Borrell, dyshonte nëse vendimi i Düsseldorf-it përmbushte parakushtet për këtë klasifikim.

Shqetësimet për marrëveshjen bërthamore dhe kundërshtimin
Josep Borrell, Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, dihet se kundërshton klasifikimin e IRGC-së si një organizatë terroriste brenda BE-së.

Një arsye për këtë, siç pretendon ai, është përpjekja për të bindur regjimin iranian që t’i përmbahet një marrëveshjeje që kufizon programin bërthamor të vendit, që synon parandalimin e regjimit nga zhvillimi i armëve bërthamore.

Sjellja skeptike e regjimit iranian në lidhje me programin e tij bërthamor është kritikuar gjerësisht për shkak të natyrës shtypëse të regjimit.
Një sjellje e tillë nga Borrell vetëm sa ka inkurajuar regjimin të përshkallëzojë agresionin e tij dhe të avancojë ambiciet e tij bërthamore, duke ngritur shqetësime të mëdha brenda komunitetit ndërkombëtar.

Vendimi i Gjykatës së Düsseldorfit dhe Lidhja Iraniane
Vendimi i gjykatës së Düsseldorfit, i lëshuar në dhjetor 2022, lidhej me një sulm në një sinagogë në Bochum, Gjermani.

Një individ iranio-gjerman u dënua me gjithsej dy vjet e nëntë muaj burg për komplot për të kryer zjarrvënie të rëndë dhe tentativë për zjarrvënie.

Gjykata e Düsseldorfit njoftoi se ai ishte punësuar për këtë punë nga një person në Iran i quajtur Ramin Yektaparast.

Sipas zyrtarëve gjermanë të sigurisë, Yektaparast ishte kreu i një bande kriminale dhe bashkëpunonte me Gardën Revolucionare. Ai kërkohet edhe në Gjermani për vrasje.

NGA: irannewsupdate.com

Exit mobile version